Artnit

Petak, 22 Novembar 2013 18:49

Ežen Delakroa - Mladunče tigra se igra sa svojom majkom Istaknut

Tigrovi i velike divlje mačke su česti motivi na slikama francuskog slikara Ežena Delakroa. Na svojoj poznatoj slici iz 1830. godine Mladunče tigra se igra sa svojom majkom prikazuje momenat nežnosti između majke tigra i njenog mladunca dok se igraju. Slika se danas nalazi u muzeju Luvr u Parizu.

Žil Nere u svojoj knjizi Princ romantizma iz 1999. godine piše da je Ežen Delakroa bio fasciniran tigrovima, panterima i lavovima. Posećivao je zoološki vrt u Parizu, posmatrao i crtao velike divlje mačke u društvu svog prijatelja vajara životinja Antoana Luja Baroa. Smatra se da je za slikanje tigra kao model koristio svoju mačku.

Slika Mladunče tigra se igra sa svojom majkom je zasnovana na mišljenju Ežena Delakroa da postoji lepota unutar jačine i nasilja prirode. U prvom planu slike je mladunče tigra koje se igra sa svojom majkom blizu stene. Prikazana je njihova bezazlena igra.

Ežen Delakroa je verovao da su čiste boje retke u prirodi. Zbog toga je pokušao da prikaže bogatstvo boja na tigrovima, kao i njihovu lepotu u okviru žestine. Tigrovi sa prodornim pogledima su naslikani u intenzivnim bojama.

Slika Mladunče tigra se igra sa svojom majkom može da se tumači kao forma kojom je Ežen Delakroa slikao ljudske emocije i strasti koju personifikuju svirepe i istovremeno pitome životinje. Tako je on u to vreme napisao: "Čovek je divljak, on je deo prirode... Ljudi su tigrovi i vukovi koji uništavaju jedni druge." Ironično je da je i njegov prijatelj Teofil Gotje video sličnost između njega i načina na koji je slikao ove velike divlje mačke. O tome je pisao: "Njegove žuto-smeđe oči sa mačjim pogledom, njegove zategnute tanke usne preko veličanstvenih zuba, njegova vilica naglašena jakim jagodicama stvaraju čudnu egzotičnu lepotu, gotovo uznemiravajuću."

Slika Mladunče tigra se igra sa svojom majkom je bila izložena u Pariskom salonu 1831. godine. Ona pokazuje fasciniranost i interesovanje Ežena Delakroa za velike divlje mačke i egzotične kulture. Ovom slikom je na neki način odredio ton njegovog budućeg umetničkog stvaranja.

Pročitano 3430 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 06 Juli 2019 11:21

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Ežen Delakroa - Mladunče tigra se igra sa svojom majkom