Artnit

Četvrtak, 07 April 2016 14:26

Ežen Delakroa - Tigar leži u pustinji Istaknut

Ežen Delakroa je radio zajedno sa vajarem, slikarem i grafičarem Antoanom Lujem Barijem na brojnim studijama životinja između 1828-1830. godine u Botaničkoj bašti u Parizu. Tokom ovog perioda, on je detaljno proučavao anatomiju mačaka, što je rezultiralo uspešnim radovima na papiru i slikama koje prikazuju tigrove u narednim godinama. Poznata je njegova gravira sa ovom temom, Tigar leži u pustinji iz 1846. godine, koja se danas nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Na graviri Tigar leži u pustinji prikazan je tigar ispružen u pesku nasuprot pejzažu koji obuhvata horizont. Tigar gleda u stranu, a njegova glava je postavljena na jednoj od prednjih šapa, dok je njegovo krzno prikazano upadljivo. Teren iza tigra je ustalasan.

Ežen Delakroa je na graviri Tigar leži u pustinji izgravirao bitne komponente tigra u jednom koraku, koristeći istovremeno različite instrumente rada. Retuširanje je bilo potrebno samo za detalje, preko cele kompozicije, a ova prerada je izvučena i urađena na celoj graviri bez razlike, koriščenjem suve igle u kombinaciji sa drugim tehnikama.

Dok tema gravire Tigar leži u pustinji može izgledati banalno, ova gravira spada u veliki opus portreta životinja, koje je stvorio Ežen Delakroa, u žanru u kojem se istakao i koji mu je doneo veliku popularnost. Prema njegovim savremenicima, i sam umetnik je podsećao na divlju mačku: "Znao je kako da ublaži svoju žestoku masku sa osmehom punim otmenosti. On je bio blag, mekan kao somot, zavodljiv kao jedan od onih tigrova čiju je izvanrednu gipku gracioznost istakao predstavljanjem", napisao je pisac, pesnik, slikar, likovni kritičar Teofil Gotje.

Pročitano 3537 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 07 Juli 2020 10:49

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Ežen Delakroa - Tigar leži u pustinji