Artnit

Ponedeljak, 18 Novembar 2013 18:26

Pit Mondrijan - Sivo drvo Istaknut

Slika Sivo drvo je iz čuvene serije drveća Pita Mondrijana, koja obuhvata i slike Plavo drvo i Crveno drvo. Pit Mondrijan je Sivo drvo naslikao 1911. godine. Ova slika označava početak jednog od najplodnijeg perioda u njegovom stvaralaštvu, a istovremeno sažima sve ono zbog čega će postati slavan. Slika se danas nalazi u Gemeentemuseumu u Hagu.

Sliku Sivo drvo Pit Mondrijan je naslikao koristeći gustu vrstu ulja na platnu, koja je doprinela da potezi četkice na slici izgledaju veoma brzo i živo. Elementi u prednjem planu i pozadini izgledaju kao da se mešaju.

Centralni motiv slike je drvo koje zauzima i najviše prostora na slici. Forma drveta je suptilno ovalna i ono je jedva prepoznatljivo. Izgradnja forme njegovog stabla počinje iz oštre kontrastne zemlje. Svaka njegova grana postaje lakša i vazdušasta kako se udaljava od stabla. Da bi se dobio utisak masivnosti stabla korišćene su promene u boji, tamnije nijanse i teksture. Mondrijan se fokusira na debele i prkosno ogoljene grane.

U zavisnosti od perspektive posmatrača i grane drveta postaju linije. Grane su dosta ispravljene. Linije se kreću neznatno ravno, vertikalno.

Linija i boja kao da se "bore" na slici. Paleta je veoma ograničena i monohromatska. Prisutne su crna, siva i bela boja. Potezi četkicom su veoma vidljivi.

Slika Sivo drvo prikazuje osoben haos prirodnog poretka grana drveta. Međutim, Pit Mondrijan ipak oblikuje statičan red na slici i posmatrač može da oseti kretanje i energiju. Grane pokazuju duh drveta koje samo po sebi predstavlja živ univerzum.

Pročitano 4864 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 12 Januar 2019 11:33

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pit Mondrijan - Sivo drvo