Paleta

Petak, 15 Decembar 2017 12:31

Žan Onore Fragonar - Uspomena

Slika Uspomena francuskog slikara Žana Onorea Fragonara, završena oko 1775-1780. godine izražava duh rokokoa koji je nekada opisivan kao "mirisna suština XVIII veka" i dostigao vrhunac između 1760. godine i Francuske revolucije. Ona takođe odražava francuska književna i društvena događanja ovog doba poznata kao sensibilité, što u prevodu sa francuskog jezika znači osećajnost. Ova slika se danas nalazi u kolekciji Valas u Londonu.

Ponedeljak, 11 Decembar 2017 14:05

Maks Ernst - Šuma i golubica

Nemački slikar, vajar, grafičar i pesnik Maks Ernst je dobro poznavao starogermanske paganske mitove o nemačkim šumama kao misterioznim i opčinjavajućim. U radovima Maksa Ernsta šume se često pojavljuju i podsećaju na osećanja "čarolije i užasa", koja su izazivale šume u blizini njegovog doma iz detinjstva u Nemačkoj. Tema šume i golubice pojavile su se nekoliko puta u Ernstovim radovima, a poznata je slika Šuma i golubica iz 1927. godine, koja se danas nalazi u galeriji Tejt u Londonu.

Subota, 09 Decembar 2017 11:53

Frans Post - Brazilski pejzaž

Slikar holandskog zlatnog doba Frans Post je pratio novoimenovanog holandskog guvernera na ekspediciji u koloniju Brazil od 1637. do 1644. godine. Njegovi crteži iz tog perioda su postali osnova za prvu ilustrovanu knjigu o Brazilu i za egzotične pejzaže koje je naslikao, kada se vratio u rodni Harlem. Njegova slika Brazilski pejzaž iz 1625. godine pružala je mogućnost da se otputuje, makar na tren, u daleke zemlje, koje su mnogima bile nedostupne, ali i način da se još više ojača holandski ponos i izazovu patriotska osećanja zbog uspešnog kolonijalnog osvajanja sveta. Danas se ova slika nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Sreda, 06 Decembar 2017 11:24

Šarl Bodler - O Eženu Delakroa

Jednog dana kada smo razgovarali o tom pitanju uvek tako zanimljivom za umetnike i pisce, naime, o higijeni rada i o načinu života, on mi reče:

"Ranije, dok sam bio mlad, mogao sam da otpočnem s radom samo ako sam za to veče imao obećano kakvo zadovoljstvo, muziku, bal, ili bilo kakvu drugu razonodu. Ali danas više ne ličim na đačića, sad mogu da radim bez prestanka i bez ikakve nade na nagradu. A onda", dodao bi, "kad biste samo znali kako istrajan rad čoveka čini neprobirljivim i lako zadovoljnim u pitanjima uživanja. Čovek koji je radom ispunio svoj dan spreman je da i u nosaču sa ugla nađe dovoljno duha i da sa njim odigra partiju karata."

Utorak, 05 Decembar 2017 11:55

Ežen Delakroa - Korpa cveća

S obzirom na društvene i političke nemire u postrevolucionarnom Parizu, Ežen Delakroa se u septembru 1848. godine povukao u svoju seosku kuću u Šamprozeu, gde je naslikao seriju slika cveća namenjenih Pariskom salonu 1849. godine. On se nadao se da će "uhvatiti" raznovrsnost i obim vrtnog cveća, a zbog mogućnosti mraza radio je brzo i naslikao pet slika. Od ovih pet jedino su dve po njegovom mišljenju mogle da se izlože na Pariskom salonu, Korpa cveća poznata i po nazivu Prevrnuta korpa cveća u parku koja se danas nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku i Voće na pijedestalu, koja se nalazi u Muzeju umetnosti u Filadelfiji.

Subota, 02 Decembar 2017 11:30

Pol Kamil Gigu - Pralja

Francuski slikar pejzaža Pol Kamil Gigu je imao 26 godina kada je naslikao sliku Pralja. On je bio na početku svoje karijere, studirao na Fakultetu lepih umetnosti u Marseju, koji je bio jedan od najoriginalnijih i najaktivnijih u to vreme u Francuskoj. Njegov direktor Emile Loubon je bio blizak slikarima Barbizonske škole i ohrabrio je svoje studente da izađu i slikaju "iz prirode". Tako je Gigu 1860. godine izaabrao da slika pralju iza sebe. Slika Pralja se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Četvrtak, 30 Novembar 2017 11:43

Hajnrih Velflin - O Rafaelu Santiju

Rafael se formirao u Umbriji, u Peruđinovoj školi, gde se isticao u odnosu na ostale učenike tako savršenim prihvatanjem umetničkog senzibiliteta svog učitelja da, prema Vazarijevoj oceni, nije bilo moguće razlikovati učiteljeve slike od učenikovih. Verovatno više nikada nijedan genijalni učenik nije u toj meri usvojio umetnost svoga učitelja kao Rafael.

Sreda, 29 Novembar 2017 11:27

Mark Šagal - Pariz kroz prozor

Nakon što se Mark Šagal preselio u Pariz iz Rusije 1910. godine, njegove slike brzo su počele da odražavaju najnovije avangardne stilove. Na slici Pariz kroz prozor iz 1913. godine primetan je uticaj francuskog slikara Robera Delonea osnivaća orfizma, kasnije naklonjenog kubizmu u poluprečnoj preklapajućoj ravni živopisne boje na nebu iznad grada. Ajfelova kula, koja se pojavljuje u gradskom pejzažu, takođe je bila česta tema u Deloneovom radu, a za oba umetnika je služila kao metafora za Pariz i možda i samu modernost. Slika Pariz kroz prozor se danas nalazi u muzeju Solomon R. Gugenhajm u Njujorku.

Tempera na drvetu, Galerija Ufici u Firenci

Ovo delo svoje ime duguje natpisu Magnificat anima mea dominum (Veliča duša moja Gospoda), preuzima iz Jevanđelja po Luki i vidljivom na desnoj strani knjige koju drže dva anđela.

Petak, 24 Novembar 2017 14:05

Crteži Federika Garsije Lorke

Nije čudo što je Federiko Garsija Lorka bio vizuelni umetnik, uzimajući u obzir živopisne slike kojima je prožeto njegovo pisanje. On je počeo sa crtanjem karikatura svojih profesora i prijatelja u školi u Granadi i nastavio je da crta tokom celog svog života, istražujući nove ideje i ilustrujući svoje pozorišne predstave i pesme. Svoje crteže definiše kao "izuzetno humane, jer će gotovo svaki od njih dotaći ljudsko srce".

Strana 1 od 70
Vi ste ovde: Home Paleta