Artnit

Nedelja, 26 Novembar 2023 17:09

Pol Serizije - Berba jabuka Istaknut

Francuski slikar Pol Serizije je bio pionir apstraktne umetnosti i inspiracija za avangardni pokret Nabis, sintetizam i kloazonizam. Tokom 1890-ih godina naslikao je brojne slike bretonskih žena i scene iz svakodnevnog života, sve u stilu na koji je uticalo njegovo interesovanje za japanske grafike i Gogenov kloazonizam. Slika Berba jabuka koju je naslikao 1891. godine predstavlja vrhunac njegovog istraživanja sintetizma i primer jednog od mnogih dostignuća Pola Serizijea u spajanju dekoracije sa likovnom umetnošću. Danas se ova slika nalazi u privatnoj kolekciji.

Svoje vreme Pol Serizije je delio između Bretanje i Pariza u koji se vraćao zimi i na izložbe. Leta 1889. i 1990. godine je proveo u Bretanji, gde je nastavio da radi sa Polom Gogenom. Lokalni ženski kostimi i aktivnosti njenih stanovnika, koji su ostali uglavnom nepromenjeni od srednjeg veka su fascinirali oba umetnika, i oni su na svojim slikama prikazali život Bretonaca.

Kao i slika Odakle dolazimo? Šta smo? Kuda idemo? njegovog prijatelja i saradnika Pola Gogena, Serizijeva slika Berba jabuka je tripartitni prikaz progresije života. Serizije je eksplicitnije istakao tradicionalnu strukturu triptiha koristeći tri panela. Ovde su predstavljena tri različita dela života žene: levo žena neguje svoje dete, u centru žena bere jabuke sa drveta koje se proteže na sva tri panela, a desno žena nosi korpu sa jabukama.

Slika Berba jabuka je u potpunosti naslikana u sintetičkom stilu i lišena drugih umetničkih stilskih uticaja. Ništa nije složeno, svi oblici su jednostavni i spljošteni, cveće, žene, jezero. Nema pokušaja da se u sliku unese iluzija dubine trodimenzionalnosti. Nema razblaživanja boje. Plava boja jezera iskače na žutoj pozadini, a žuto cveće na zelenoj travi. Haljine su široki potezi boja.

Pročitano 564 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pol Serizije - Berba jabuka