Artnit

Subota, 08 Juni 2019 10:11

Pol Gogen pred svojim slikama Istaknut

Pol Gogen - Hrist na Maslinovoj gori Pol Gogen - Hrist na Maslinovoj gori

od Žila Irea

Članak što ga je nedavno objavio naš vrsni saradnik Oktav Mirbo o Polu Gogenu veoma me je zainteresovao za tog čoveka i njegovo delo. Bili su mi ga pokazali, pre mesec dana, na banketu simbolista, i ja sam sačuvao veoma živo sećanje na tu lepu zagasitu glavu, uokvirenu dugom kovrdžavom kosom, zapaljenom jasnom, blagom i toplom svetlošću, njegove duboke oči, njegove mornarske oči, ogrezle u san. Ali ja sam hteo da ga upoznam, razgovaram s njim, a naročito da upoznam njegovo slikarstvo. (...)

Juče dakle, poslužila me sreća. Sreo sam Pola Gogena pred slikama koje izlaže danas, u nedelju, u palati Druo, radi prodaje u ponedeljak. (...) Njemu me je predstavio jedan zajednički prijatelj. Nalazili smo se pred slikom iz najnovijeg umetnikovog perioda, jedne od onih pred koju sam se stalno vraćao, za čijim sam značenjem, sa brižljivom zebnjom, tragao. Bila je to osoba glave pokrivene crvenom kapuljačom, crvene brade, što sedi podno drveta u stavu klonulosti; iza njega, drveće pod modrim nebom; u nekoj jaruzi dve nejasne ljudske prilike koje se udaljuju; rekli su mi: to je Hrist na Maslinovoj gori. Video sam, odista, da je glava strašno patila, ali mi je izgledala nedostupivo ružno za jednog Isusa, a brada mi se činila suviše crvena. I čemu te zelene, te crvene, te oštre plave? I čemu to čudnovato drveće? I šta su predstavljali ti ljudi što beže? Ali, takođe, čemu to mučno osećanje užasa koje me je prožimalo do srži?

Gogen mi je odgovorio, tim jednostavnim, smernim i blagim tonom koji se tako dobro slaže sa sanjalačkim izrazom njegovih očiju, sa jevanđeljskom, neizrecivom blagošču lica:

- To što sam naslikao jeste moj portret... Ali to treba da predstavlja isto tako uništenje jednog ideala, patnju koliko božansku toliko i ljudsku, Isusa napuštenog od svih, kog napuštaju sledbenici, okvir tužan koliko i njegova duša. (...)

- Odlazite na Tahiti? rekoh g. Polu Gogenu. Da bi slikali?

-Odlazim da bih bio miran, da bih bio oslobođen uticaja civilizacije. Želim da pravim samo jednostavnu umetnost, vrlo jednostavnu; za to treba da se očeličim u netaknutoj prirodi, da viđam samo divljake, da živim njihovim životom, s jedinom brigom da iskažem, kako bi to uradilo dete, zamisli iz mog mozga uz pomoć samo sredstava primitivnih umetnosti, jedinih dobrih, jedinih istinitih. (...)

(Eko d Pari, 23. februar 1891.)

Pre nego što će otići na Tahiti, Gogen je izložio i prodao na licitaciji u Prodajnom domu tridesetak svojih slika. Pisac Oktav Mirbo je objavio uEko d Pari od 16. februara članak u kom je opisao "slučaj čoveka koji beži od civilizacije". Taj napis je trebao da posluži kao predgovor za katalog.

Iz knjige Pol Gogen - Zapisi civilizovanog divljaka 

Pročitano 2503 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pol Gogen pred svojim slikama