Artnit

Ponedeljak, 10 Juni 2019 10:42

Franc Mark - Konj u pejzažu Istaknut

Jedna od tema po kojoj je nemački ekspresionistički slikar Franc Mark poznat su životinje, od kojih su mu bili posebno omiljeni konji. Konj u pejzažu ili Konj u krajoliku kako se drugačije naziva iz 1910. godine je jedna od najranijih slika gde Franc Mark, inspirisan Vasilijem Kandinskim eksperimentiše sa bojama i drugačije ih primenjuje. Ova slika se smatra jednim od ranih remek-dela Franca Marka i danas se nalazi u muzeju Folkvang u Esenu.

Na prednjem delu slike Konj u pejzažu prikazan je ljubičasti konj sa plavom grivom i repom. On je okrenut od posmatrača, okrenut pejzažu definisanom žutim, crvenim, zelenim i plavim područjima. Pejzaž se veoma razlikuje od konja, ali i konj i pejzaž imaju crvene elemente, što znači da oboje predstavljaju materijalizam.

Franc Mark je boje koristio po svojoj teoriji komplementarnih kontrasta. Plava boja je simbolisala muški princip, oporost i umnost, zelena boja harmoniju i mir, a crvena boja je bila simbol materije, brutalna i teška i kao da nosi zvukove nasilja. Konj predstavlja muškost, trajnost i inteligenciju, a žuta, najrasprostranjenija boja u pejzažu predstavlja ženstvenost, vedrinu, blagost i senzualnost. Smatra se i da konj predstavlja kontemplativnog i melanholičnog čoveka koji je zanesen i udubljen u pejzaž, motiv koji je bio karakterističan za romantiku ili jugendstil.

Pročitano 2762 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Franc Mark - Konj u pejzažu