Artnit

Nedelja, 08 Mart 2020 11:38

Momo Kapor - Kako se savladati i ustati od stola na kome se ređaju najrazličitije kefalonske đakonije Istaknut

Više od tri hiljade godina posle Odiseja, sa Antisamosa - kefalonijske plaže Kapetana Korelija, vidim u jesenjoj izmaglici Jonskog mora, Itaku. Nasukana poput metafore, nalik na kita, ona je san svih izgnanika na svetu.

Kefalonjani, inače, tvrde da Odisej nije sa Itake, već sa njihovog ostrva, pa lutam po njemu savlađajući razna iskušenja.

Prvo od njih je svakako taverna na plaži Agio Nikolaus gde se uliva rečica na kojoj su usidreni ribarski brodovi. Kako se savladati i ustati od stola na kome se ređaju najrazličitije kefalonske đakonije. Najpre, tu je tradicionalna salata dzadziki od krastavaca, belog luka i ovčijeg kiselog mleka, zatim pečeni patlidžani i cvet od tikvica, sitne ribe gavros uz obaveznu grčku salatu horiatika i belo vino iz obližnjeg vinograda. U ovim jelima sadržani su ukusi i mirisi antičkih gozbi - plemeniti karakter mediteranske kuhinje. Dok je jedete, sa punim pravom žalite sirotu zapadnu civlizaciju koja se zadovoljava brzom, gnjecavom i bljutavom hranom što se uzima s nogu.

Drugo iskušenje je svakako ostrvsko belo vino "robola" u vinariji pokraj manastira. U njegovom bukeu krije se miris čempresa, šum mora na plaži Patani, oseća se sunce i crvenkasta zemlja kefalonskih vinograda - nostalgija koja je svojim nevidljivim nitima dvadeset godina vukla Odiseja da se vrati kući.

Iz knjige Putopis kroz biografiju

Pročitano 2344 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Momo Kapor - Kako se savladati i ustati od stola na kome se ređaju najrazličitije kefalonske đakonije