Artnit

Ponedeljak, 02 Mart 2020 11:31

Ufingtonski beli konj Istaknut

Preko boka brda udaljenog око 8 kilometara od grada Faringdon i oko 2,5 kilometra od sela Ufington u Engleskoj prostire se ogroman beli, apstraktni lik konja isklesan u krečnjaku, poznat po nazivu Ufingtonski beli konj. Ovaj piktogram koji datira između bronzanog i gvozdenog doba, između 1740. i 210. godine pre nove ere veličine je fudbalskog terena i vidljiv je sa 32 kilometara. Veruje se da je inspirisao stvaranje svih ostalih figura ugraviranih belih konja u regionu.

Stilizovana slika Ufingtonskog belog konja nastala je kopanjem rova u zemlji širine oko 3 metra. Ovaj rov je ispunjen belom kredom. Ufingtonski beli konj ima tanko telo, zdepaste noge, neobično dugačak rep i okruglo oko postavljeno u kvadratnu glavu. Oblik konja se tokom vekova menjao. Prema snimcima iz vazduha, vremenom je evoluirao zbog pokreta gornjeg sloja.

Originalna svrha slike Ufingtonskog belog konja nije poznata. Raspravljalo se da li figura zaista predstavlja konja ili neko drugo stvorenje, ali se naziva konj još od XI veka. Konj, koji se može gledati samo odozgo ili sa susedne visoravni u daljini, jedinstven je po svojim karakteristikama i to navodi neke da veruju da predstavlja mitskog zmaja koga je Sveti Đorđe ubio na susednom brdu. Međutim, drugi veruju da predstavlja keltsku boginju Eponu, zaštitnicu konja koja predstavlja plodnost, izlečenje i smrt. Neki istoričari veruju da lik predstavlja boginju konja povezanu sa drevnim lokalnim plemenom Belgi.

Pročitano 1895 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Ufingtonski beli konj