Artnit

Utorak, 24 Januar 2017 11:41

Momo Kapor - Njujork Istaknut

Horia Damian - Brdo Horia Damian - Brdo

Toliko sam puta čuo otrcanu sentencu da Njujork nije Amerika! - da sam gotovo poverovao u nju. Izgovaraju je podjednako često i Evropljani i Amerikanci, potvrđujući staro pravilo da nema ničeg otužnijeg i netačnijeg od generalnih zaključaka o jednom narodu ili gradu. Ipak, usudiću se da i pored toga napišem: primetio sam, Amerikanci ne vole Njujork, baš kao što naši palančani sa strahom ostavljaju svoja kola na prilazima Beogradu, plašeći se gužve.

Prizemna Amerika što vredno radi na beskonačnoj životnoj traci od devet do pet po podne, putuje vozom kući, ispija svoj večernji koktel i odvrće slavinu televizora; plavokosa i čedna Amerika nedeljnih crkvenih službi, golfa, bejzbola, pevačkih društava, kredita i minijutarnih travnjaka, prezire, mrzi, gadi se, a u isto vreme potajno zavidi Njujorku i Njujorčanima - toj Sodomi i Gomori kontinenta, punoj bluda, perverzije, pornografije, nerazumljive umetnosti i sumanutih tipova koji imaju nastrane ideje u gradu nasilja, gde čovek nikada nije siguran hoće li se i pored sedam brava na vratima probuditi živ.

Čak se i asfalt Njujorka razlikuje od ulica drugih američkih gradova; izrovašen, istrošen, podbuo i zakrpljen na milion mesta, on kao da jedva izdržava teret sveopšteg rasula na svojim ulicama.

Ima li išta lažnije od uobičajenih reportertskih opservacija o tom nehumanom gradu? Šetajući Manhatanom, pitao sam se sve vreme zašto bi plemeniti ljudski napor da se dosegne nebo (pokušaj star koliko i biblijska legenda o zidanju Vavilonske kule) bio nehuman? Svaki slučajno bačeni pogled na spletove betona, čelika i stakla u kome se ogledaju oblaci, ispunjava, pre svega, divljenjem zbog građevinskog podviga, zatim, spiritualnošću (prateći vertikale, misao se gubi u nebu) i, na kraju, očišćenjem. Kao da se iz osinjaka naroda, boja i vera, truleži i ljudske nemoći, poput pomirenja i nade uzdigla umetnost nove gotike, bez druge religije, sem vere u uspeh - očišćena, plemenita i zanosna u svojoj želji da se vine u visine iznad privremenosti i tavorenja.

Iz putopisnog dnevnika Skitam i pričam

Pročitano 2724 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Momo Kapor - Njujork