Artnit

Sreda, 26 Avgust 2020 10:19

Pjer Ogist Renoar - Ples na selu Istaknut

Francuski trgovac umetničkim delima Pol Diran Ruel naručio je 1882. godine slike na temu bala od Pjera Ogista Renoara. Renoar je naslikao tri slike na ovu temu Ples na selu, Ples u gradu, i Ples u Bugivalu pod uticajem putovanja u Italiju 1881. godine gde je inspiraciju pronašao kod Rafaela Santija i označile su njegov pokušaj da se odvoji od impresionizma. Slika Ples na selu koju je naslikao 1883. godine se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Slika Ples na selu prikazuje par koji pleše na balkonu ispod kestena: muškarac je Paul Lhote, prijatelj Pjera Ogista Renoara, a žena Aline Charigot, koja je kasnije postala njegova supruga. Obe figure su naslikane u prirodnoj veličini i zauzimaju skoro celu sliku. Čini se da je par zaokupljen muzikom i jedno drugim dok plešu u vedroj i veseloj atmosferi. Žena ima osmeh na licu, a telo joj je umotano oko muškarca. Ona je okrenuta prema posmatraču, a muškarac prema njoj. U pozadini sa desne strane je neuredni stočić ispod drveta i par lica ispod nivoa plesnog podijuma dok je u prednjem delu slike mali odbačeni šešir.

Slika Ples na selu ima laganu kompoziciju i njegove figure su delikatne. Kretanje je prikazano kroz govor tela i odeću para i čini se da su uronjeni u sopstvene misli i prostor. Preovlađuju tople boje. Žena u svetloj dugoj haljini sa crvenim šarama, sa crvenim šeširom i žutim rukavicama koja u desnoj ruci drži žutu lepezu sa crvenim i ljubičastim mrljama u kontrastu je sa tamnim muškim odelom. Nijanse svetlosti i senke stvaraju toplu, senzualnu sliku.

Pročitano 1962 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pjer Ogist Renoar - Ples na selu