Artnit

Nedelja, 01 Decembar 2019 11:12

Pjer Ogist Renoar - Velike kupačice Istaknut

Osim pokušaja da uvede renesansnu strukturu u impresionizam, Pjer Ogist Renoar na svojim slikama izlaže i bezvremenost klasičnog stila slikajući tradicionalne teme. Na slici Velike kupačice koju je naslikao između 1884. i 1887. godine on spaja moderan i tradicionalan način slikanja. Usredsređen na boju i figuralnu grupu od tri lepe robusne žene u centru slike, Renoar je skoro tri godine marljivo radio i revidirao crteže, uključujući i izradu nekoliko preliminarnih ilustracija i naslikanih portreta pre nego što je stigao do gotove slike Velike kupačice. Danas se ova slika nalazi u Muzeju umetnosti u Filadelfiji.

Slika Velike kupačice prikazuje prizor kupanja nagih mladih žena koji odražava senzualnu lepotu i mek, nežan senzibilitet, a njihova ružičasta koža pokazuje zdravlje i lepotu. Figure mladih žena imaju vajarski kvalitet, dok pejzaž iza njih blista impresionističkom svetlošću. U prednjem delu slike dve mlade žene se odmaraju na obali reke, dok treća ostaje u vodi i odaje utisak da će vodom poprskati jednu od žena na obali. Na njihovim licima je vidljiva sreća. U pozadini se kupaju u reci još dve mlade žene.

Monumentalnost slike Velike kupačice i skala figura unutar nje ukazivali su na korak dalje od manjih, brzo uhvaćenih slika impresionizma. Iako je slika tada loše prihvaćena, značaj eksperimenata Pjera Ogista Renoara u mešanju modernih i tradicionalnih načina slikanja ne može se zanemariti. Sa ovim novim stilom, Renoarov cilj bio je da prilagodi vrhunske tipove slike sa konvencijama skica XVII i XVIII veka, posebno Žana Ogista Dominika Engra i Rafaela Santija i otkrije balans između stilova tih starih majstora i novog impresionističkog stila.

Pročitano 2332 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pjer Ogist Renoar - Velike kupačice