Artnit

Ponedeljak, 09 Septembar 2019 10:03

Pjer Ogist Renoar - Dete sa mačkom Istaknut

Pjer Ogist Renoar je naslikao brojne slike sa temom mačaka, a posebno se ističe slika Dete sa mačkom, poznata i po nazivu Žili Mane, koju je naslikao 1887. godine. Ovaj portret je veličanstven primer Renoarovih istraživanja u to vreme, posebno zbog svog rafiniranog završetka i površine koja liči na gleđ. Slika se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Na slici Dete sa mačkom je bratanica Eduara Manea, čiji su roditelji bili Berta Morizo i njen suprug Ežen Mane. Oduševljenje Renoarovim slikarskim talentom i njihovo prijateljstvo sa njim podstaklo ih je da 1887. godine naruče portret njihove kćerke Žili.

Pjer Ogist Renoar je uradio najmanje četiri pripremna crteža za sliku Dete sa mačkom i imao je nekoliko različitih poziranja i pozicija. Na slici je prikazana devojčica u beloj haljini ukrašenoj zlanim šarama koja sedi na krevetu sa šarenom mačkom u rukama. Mačka se igra i mazi i izgleda veoma srećno, dok je pogled devojčice pomalo odsutan. Pozadina slike istaknuta ružičastim cvetnim tapetima dopunjuje prijatnu atmosferu.

Pročitano 2596 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pjer Ogist Renoar - Dete sa mačkom