Artnit

Subota, 09 Septembar 2017 10:55

Dorotea Taning - Rođendan Istaknut

Na slici Rođendan iz 1942. godine, američka slikarka, grafičarka, vajarka i pesnikinja Dorotea Taning filtrira snove i želje nadrealističke vizije kroz autoportret. Prema njenim rečima, naziv Rođendan je dao nemački nadrealistički slikar Maks Ernst, koji je sliku video na štafelaju dok je sakupljao informacije za predstojeću izložbu slikarki. "Uhvaćen" modelom, kao i slikom, Ernst se oženio Doroteom u Los Anđelesu 1946. godine i postao doživotni obožavalac njenog rada. Ova slika se danas nalazi u Muzeju umetnosti u Filadelfiji.

Slika Rođendan je nagoveštaj, dolazak umetnice koja se pojavila u očima javnosti sa potpuno formulisanom vizijom i izuzetno besprekornom tehnikom. Ona je posvećena introspektivnom iskustvu koje umetnica ima za svoj rođendan - vreme razmišljanja o svojoj ličnosti, posebnosti i razvoju.

Autoportret Rođendan može izgledati paradoksalno zbog preduzimljivosti nadrealističke umetnice, čiji rečnik i vizija imaju više veze sa snovima i željama od stvarnosti. Izuzetno moćna slika rešava ovaj paradoks i iako predstavlja zapanjujuću osnovu umetnice, autoportret mnogo više stvara karakter nego što otkriva već postojeći.

Na slici Rođendan predstavljen je autoportret Dorotee Taning u prostranom stanu. Ona stoji bosonoga na strmom nagnutom podu, hvata kvaku od porcelana i otvara vrata iza kojih se pokazuje beskonačni niz poluotvorenih vrata. Njena neobična haljina na vrhu ima rukave tipične za odeću koju su davno nosile kraljice i ostavlja otkrivene grudi. Pod strukom, ona nosi neku vrstu crne suknje sa dodatkom kao što su koreni na leđima. U donjem desnom uglu je krzneno stvorenje nalik na lemura, ali ima veličanstvena krila i dug rep i kao da je spremno da je prati u avanturama koje postoje izvan vrata.

Pročitano 2299 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 22 Novembar 2019 12:03

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Dorotea Taning - Rođendan