Artnit

Petak, 26 Mart 2021 11:40

Tamara de Lempicka - Autoportret Istaknut

Izdavač modnog magazina Die Dame video je poljsku slikarku Tamaru de Lempicki kako se vozi ulicom u Monte Karlu i odmah je zatražio da naslika sliku sa istom temom za naslovnu stranu ovog magazina, posvećenog promociji koncepta moderne žene. Iako, Tamara nije bila vlasnik bugatija već žutog renoa naslikala je sebe kako vozi bugati na jednoj od svojih najčuvenijih slika Autoportret, poznatoj i po nazivima Tamara u zelenom bugatiju i Autoportret u zelenom bugatiju, koja se pojavila godinu dana kasnije, 1929. godine na naslovnoj strani magazina Die Dame. Danas se ova slika nalazi u privatnoj kolekciji.

Na slici Autoportret Tamara de Lempicka prikazuje sebe za volanom zelenog sportskog automobila bugati, sa modernim braon rukavicama za vožnju, pripijenim šeširom koji podseća na kacigu i maramom koja dramatično oštro preklapa njenu desnu ruku. Naglašen je moderan izgled žene sa kratkom plavom kosom, svetlim očima, grčkim nosem, savršeno našminkanim crvenim usnama i oker lakiranim noktima. Nepomičan pogled bačen sa poluzatvorenih kapaka direktno na posmatrača je kontrolisan i nepristrasan i protivreči tradicionalnim prikazima žena koje muškarci gledaju isključivo kao seksualne objekte. Nabori tkanine, hromirani detalji u art deko stilu i upečatljivo osvetljenje pružaju utisak brzine i izgleda kao da slika beleži trenutak koji prolazi.

Tema na slici Autoportret se s jedne strane uklapa u kult mašine, a sa druge prikazuje automobil kao alat ženske emancipacije. Prikazujući sebe kako sedi u automobilu, vozilu koje je brzo, elegantno i moderno, Tamara de Lempicka očigledno daje znak pokretu futurizma koji karakteriše fascinacija brzinom, tehnologijom i gradskim životom. Skulpturalna i geometrizovana kompozicija koju koristi je veoma karakteristična za njene slike. Ona kubističke forme prikladno kombinuje sa klasičnom estetikom, stvarajući kombinaciju tradicije i modernosti na slici Autoportret. Korišćenjem čistih boja predmeti koji su prikazani dobijaju poliranu površinu i metalni sjaj.

Pročitano 1585 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Tamara de Lempicka - Autoportret