Artnit

Nedelja, 30 Decembar 2012 22:54

Pablo Pikaso - Plakat za film Bitka na Neretvi Istaknut

U početku razvoja filmske industrije filmski plakat je pored razglasa bio jedina reklama. Koliko su filmski plakati bili važni u promociji filma ukazuje i to da su ih osmišljavali najpoznatiji svetski slikari, poput Pabla Pikasa ili Salvadora Dalija.

Pablo Pikaso začetnik kubizma, jedan od najplodonosnijih umetnika u istoriji, je uradio i dva filmska plakata. Jedan je uradio za španski film Andaluzijski pas iz 1929. godine, a jedan za film Bitka na Neretvi 1969. godine.

Priča o plakatu za film Bitka na Neretvi počinje 1964. godine u Monte Karlu, gde je dokumentarni film Veljka Bulajića Skopje 63 dobio Gran pri Zlatna nimfa i nagradu kritike. Predsednik žirija bio je francuski akademik Marcel Achard, koji je za vreme festivala stanovao kod svog prijatelja Pikasa i pokazao mu kopiju filma u njegovom studiju. Pikaso je došao na završnu svečanost festivala i čestitao Veljku Bulajiću. Nekoliko godina kasnije Veljko Bulajić je Pikasovom agentu u Parizu predložio da zamoli Pikasa da napravi plakat za film Bitka na Neretvi. Pogledavši film i proučivši dešavanja u filmu, Pikaso je potvrdio da će napraviti plakat, ali da će uzeti deo iz svoje slike Sabinjanke i zatražio samo da boja plakata bude crvena. On nije tražio nikakav honorar, a jedini zahtev mu je bio da dobije 12 boca vina iz Jugoslavije.

Inspiraciju za filmski plakat, Pablo Pikaso je našao u mitu o Sabinjankama, koji je bio motiv više njegovih slika. Ovaj plakat ima sve karakteristike Pikasovog kubizma. Njegova geometrijska struktura nosi istinsku monumentalnu uzvišenost i nizom snažnih likova podseća na agoniju i apsurdnost rata. Jaka crvena boja plakata simboliše herojstvo, stradanja, krv i borbu za slobodu.

Plakat za film Bitka na Neretvi je štampan u ograničenom tiražu i svaki primerak je potpisao Pikaso na poleđini. Njujork tajms je u nedeljnom broju, u 1 200 000 primeraka, objavio taj plakat.

Pre premijere filma razvila se rasprava o tome kome će pripasti plakat. Bilo je ideja da bude u Saveznoj skupštini, u Izvršnom veću ili u Titovom kabinetu. Plakat je ipak zadržao Veljko Bulajić jer ga je i platio. Koštao je samo 12 flaša vina, jer toliko je Pikaso tražio. Veljko Bulajić mu je napravio izvrsnu kolekciju vina iz Srbije, Dalmacije i Makedonije.

Film Bitka na Neretvi, za koji je rađen plakat, smatra se za najbolji i najskuplji film koji je snimljen u Jugoslaviji. Film je postigao veliki međunarodni uspeh, osvojio brojne nagrade, a bio je nominovan i za Oskara. Mnogi se slažu da je jedini razlog zbog čega Bitka na Neretvi nije dobila Oskara od strane Američke filmske akademije taj što je film dolazio iz komunističke države.

Pročitano 18005 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 27 Novembar 2018 12:07

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pablo Pikaso - Plakat za film Bitka na Neretvi