Artnit

Sreda, 29 Juli 2020 10:27

Pablo Pikaso - Tri žene u proleće Istaknut

Pablo Pikaso se pripremao pažljivo za sliku Tri žene u proleće koju je naslikao 1921. godine, na šta ukazuju i njene originalne skice u ugljenu. Za ovu sliku on nalazi inspiraciju u ranijim slikama Nikole Pusena i Žana Ogista Dominika Engra i iz grčke skulpture. Likovni kritičari su špekulisali da ga je tema privukla zbog rođenja prvog sina Paula, a sumorni stav ženskih figura objašnjavan je savremenom preokupacijom u Francuskoj, žaljenjem za mrtvima iz Prvog svetskog rata. Danas se slika nalazi u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku.

Na slici Tri žene u proleće tri žene izranjaju sa stenovite scene poput divovskih skulptura u reljefu, snažnih klesanih profila i preuveličanih kontura koje podsećaju na ogromne statue drevne Grčke i Rima, iako nemaju idealne karakteristike ili proporcije klasične umetnosti. Centralna figura je u pozadini, a njen torzo je skriven stenom na koju se oslanja, tako da ruke dominiraju središnjim prednjim planom slike. Čini se da potezi četkice nestaju na površini slike nalik kamenu, koja izgleda više kao stena nego kao boja.

Ženske figure na slici su u potpunosti sastavljene od volumena i reljefa. One su gigantske, masivne, mesnate i glomazne, kao da su napravljene od terakote, a njihova odeća od mermera. Čudna zaobljenost njihovih tela ističe se nasuprot moćno isklesanim licima, ali i dubokim urezanim linijama koje označavaju nabore haljine. Naglašena širina ovih nabora i dramatična upotreba boja za njihovo stvaranje, srebrnastog kvaliteta u odnosu na jarkoplavu dodaje ovom osećaju povećanog reljefa kontrast sa braon-oker pozadinom stena. Ovim korišćenjem preklapanja stvara se kretanje a definisani oblik je sličan tehnikama koje je Pablo Pikaso koristio na ranijim slikama iz Plavog perioda. Umesto stvaranja ritma suprotstavljanjem jakih perpendikularnih linija stolica, nabori stvaraju veliku, ugaonu napetost.

Pročitano 2108 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pablo Pikaso - Tri žene u proleće