Artnit

Utorak, 26 Mart 2019 11:33

Božikovina - božićno drvo Istaknut

Božikovina (Ilex aquifolium) poznata i po nazivima česvina, božićno drvo, zelenika, božje drvce, bodika je ukrasno zimzeleno drvo ili žbun. U vrtovima se gaji kao ukrasni grm ili drvo, ukras je terasa, balkona i žardinjera, a koristi se i kao živa ograda jer ublažava buku. Njenim grančicama sa tamnozelenim, mesnatim, sjajnim listovima i crvenim bobicama, obeležavaju se novogodišnji i božićni praznici.

Božikovina prirodno raste u zapadnoj i južnoj Evropi, severozapadnoj Africi i jugoistočnoj Aziji u vlažnim brdskim i planinskim šumama između stabala jele i bukve ili hrasta, na nadmorskoj visini od 1200 do 1500 metara. Raste veoma sporo, ali može da doživi duboku starost. Može da poraste u visinu i preko 10 metara.

Krošnja božikovine je ravna ili piramidna i grana se iz baze. Kora mladih grana je zelene boje, a starijih grana je potpuno glatka i sive boje. Listovi su kožasti i sjajni, tamnozeleni i po obodu bodljikavi.

Božikovina cveta u maju i početkom juna. Cvetovi su veoma mali, bledožute boje, skupljeni u cvasti. Plodovi su jarkocrvene bobice koje sazrevaju u oktobru i novembru i na granama ostaju do proleća.

Kao lekovita biljka božikovina se koristi u narodnoj medicini za pripremu čajeva i obloga. Njeni listovi sadrže glikozid ilicin, triterpenoid, treslovinu, a kora tanin i lepljive materije, pektin i zato se preporučuje za lečenje jetre, artritisa i drugih reumatskih bolesti, gihta, žutice. Delotvorna je i kod bolesti krvi, posebno kod anemije, oboljenja disajnih organa, kao i kod bolesti organa za varenje, raznih vrsta krvarenja, tegoba sa urinarnim traktom.

Pročitano 4734 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Božikovina - božićno drvo