Artnit

Ponedeljak, 03 Avgust 2020 10:27

Kamilica kao lekovita biljka Istaknut

Kamilica potiče iz Evrope i zapadne Azije, a od davnina su je cenili zbog njenih lekovitih svojstava Egipćani, Grci i Rimljani. Slični opisi biljnih svojstava kamilice koja je mogla izlečiti bilo koje tegobe nalaze se u drevnim kulturama. Koristila se za pripremu lekovitih napitaka i preparata za ulepšavanje. Vrtlari su je sadili pored oslabljenih ili bolesnih biljaka kako bi ih učvrstili i obnovili.

Prema svedočanstvu Ebersovog papirusa, jednim od najstarijih medicinskih zapisa u ljudskoj istoriji, datiranog 1506. godine pre nove ere stari Egipćani su kamilicu koristili za snižavanje temperature i lečenje i ulepšavanje kože. Takođe, je bila i deo rituala balsamovanja.

Nekoliko naučnika antičkih vremena, poput Hipokrata, Plinija, Dioskorida, Galena i Asklepijada proučavali su kamilicu i zabeležili svoja saznanja u spisima. Dioskorid je ukazao na propisivanje kamilice za razne tegobe. Hipokrat je kamilicu opisao kao lekovitu biljku, a čaj od kamilice preporučili su Galen i Asklepijad. Hipokrat i Plinije su preporučivali kamilicu kod glavobolje i problema sa jetrom, bubrezima i bešikom.

Stari Egipćani, Grci i Rimljani su verovali da kamilica može izlečiti groznicu, bolove u stomaku i ublažiti posledice moždanog udara. Cvetove kamilice su koristili za lečenje eritema i kseroze izazvane zbog suvog vremena i kao smirujući napitak u obliku čaja.

U Indiji, kamilicu već hiljadama godina preporučuju ajurvedski lekari. Prema učenju reišija, drevnih istočnjačkih lekara, čaj od kamilice blagotvorno deluje na najviše izloženu čakru okolnim uticajima, pleksus solaris u kojoj se stvara životna energija koja cirkuliše nervima. Čaj od kamilice umiruje želudac, a njegov efekat se ispoljava posle petnaestak minuta i čovek se opušta i misli mu se smiruju, slično kao u meditaciji.

Lacnunga (lekovi), drevni anglosaksonski spis, sadrži listu od devet svetih biljaka, među kojima je i kamilica. U njemu se navodi da se koristi kod nesanice, glavobolje, problema sa kožom, reume, lošeg varenja, gihta.

U srednjem veku kamilica se koristila za suzbijanje i lečenje tuberkuloze i kuge. Da bi ih zaštitile od epidemija bolesti na jaslice novorođenčadi kačene su gomile kamilice.

Pročitano 1929 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Kamilica kao lekovita biljka