Artnit

Petak, 05 Juni 2020 10:42

Jiaogulan - biljka dugovečnosti Istaknut

Gynostemma pentaphyllum je tradicionalna orijentalna višegodišnja lekovita biljka koja se koristi kao čaj od davnina. Poznata je po imenima jiaogulan, biljka dugovečnosti, trava besmrtnosti, čudotvorna trava, vilinska trava, trava jevanđelja, slatka loza čaja, tajlandski čaj, južni ginseng, ginseng siromašnog čoveka. Ima slične sastojke i delovanje kao žen-šen, pa se uz goji ubraja u 3 najefikasnije antioksidans biljke. Može se gajiti kao saksijska biljka, kao puzavica ili u padajućoj formi.

Jiaogulan je biljka puzavica iz porodice bundeva. Njegovo prirodno stanište su zemlje istočne Azije. Raste relativno brzo. Ako raste u povoljnim uslovima dužina njegovih stabljika može biti oko 8 metara.

Listovi jiaogulana su nazubljeni, peterodelni. Cveta u julu i avgustu. Cvetovi su sićušni, svetložućkasti. Plod je sitna sferična bobica crne boje.

Jiaogulan se gaji na dobro osvetljenom otvorenom mestu, koje može biti i malo zasenjeno. Zemljište treba biti dobro drenirano, lagano i bogato hranljivim materijama. Prihranjuje se prirodnim đubrivom. Otporan je na hladnoću i može da podnese temperature do minus 12 stepeni.

Zalivanje jiaogulana treba da bude redovno i obilno. Uglavnom se zaliva jednom u 1-1,5 nedelje, pri čemu zemljište oko biljaka mora biti stalno blago vlažno. Kada je suša dugotrajna, svake večeri ili jutra lišće se navlaži mlakom vodom iz prskalice.

Jiaogulan se najčešće gaji iz semena. Seme treba 24 sata pre sađenja nakvasiti vodom i narednog dana posejati u zemlju na dubini od 1,5 santimetara. Posle sejanja treba zaliti substrat, a zemlju prekriti prozračnom folijom sa rupama za provetravanja koje se mogu napraviti čačkalicom. Kada proklijaju mlade biljke razredite ih, a kada porastu oko 10 santimetara visine presadite na odgovarajuće mesto.

Listovi jiaogulana se beru u julu. Mogu da se koriste za pripremu čajeva ili kao dodatak salatama. U južnom delu Kine se od XV veka pije čaj od jiagulana, a činjenica da veliki broj stanovnika doživi starost od preko 100 godina se pripisuje njegovom lekovitom delovanju.

Jiaogulan je bogat mineralima, vitaminima, proteinima i aminokiselinama. Povoljno deluje na cirkulaciju, imunitet, nervni sistem, varenje, zdravlje jetre i slezine, nivo energije, digestivni sistem, hormone, disajni i mokraćni sistem. Od njega se mogu pripremati lekovite tinkture, čajevi, sirće, ulje, oblozi i kapsule.

 

Pročitano 4487 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Jiaogulan - biljka dugovečnosti