Artnit

Nedelja, 29 Novembar 2020 11:52

Japanski pjeris - japanska andromeda Istaknut

Pieris japonica poznat po imenima japanski pjeris, pjeris ili japanska andromeda je zimzeleni ukrasni grm ili malo drvo. Koristi se za pojedinačnu i grupnu sadnju u vrtu. Zbog sličnih zahteva, odlično raste u zajednici sa rododendronima, papratima, azalejama, hortenzijama, skimijama, erikama ili ispod krošnji četinara. Niži kultivari se koriste za kamenjare, saksije i žardinjere, a oni najmanji za bonsai.

Pieris japonica pripada porodici vresa (Ericaceae) i rodu Pieris. Naziv roda Pieris potiče od imena grčkog područja u kojem su živele drevne grčke muze, a naziv vrste japonica po izvornom staništu biljke Japanu. Prirodno stanište su planinski predeli u istočnoj Kini, Tajvanu i Japanu.

Japanski pjeris može da poraste od 1 do 4 metra, ponekad i do 10 metara. Lancetasti, kožasti, glatki i sjajni listovi rastu na krhkim stabljikama, u početku su crveno-narandžaste boje, a zatim zelene boje. Postoje i varijeteti i hibridi sa prošaranim, krem-žutim listovima. Biljka je otrovna ako je konzumiraju ljudi ili životinje.

U toku jeseni se formiraju cvetni pupoljci terminalno. Početkom proleća se postepeno otvaraju od osnove prema vrhu, zvonasti cvetovi prijatnog mirisa na dugim, povijenim, grozdastim cvastima. Boja cvetova je bela, ali postoje i kultivari sa crvenom i purpurnom bojom.

Japanskom pjerisu odgovaraju polusenovita do senovita mesta, koja su zaštićena od jakog mraza i hladnih vetrova. Ako ima dovoljno vlage u zemljištu može da raste i na jačem suncu.

U humusnom, uvek vlažnom, dobro dreniranom zemljištu japanski pjeris će najbolje napredovati. Prilikom sađenja treba da se koriste specijalni, tresetni supstrati kisele reakcije.

Dva puta godišnje, u proleće i na kraju juna meseca preporučuje se prihranjivanje japanskog pjerisa, na primer, đubrivom za rododendrone.

Nakon cvetanja japanskog pjerisa u kasno proleće uklanjaju se uveli cvetovi i orezuje se zajedno sa dugim i slabo lisnatim izdancima.

U rano leto japanski pjeris se razmnožava reznicama mekog drveta, a krajem leta reznicama polutvrdog drveta. Može da se razmnožava i iz semena.

Pročitano 2250 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Japanski pjeris - japanska andromeda