Artnit

Utorak, 12 Novembar 2019 11:19

Spomenik vojniku oslobodiocu - Berlin Istaknut

Memorijalni kompleks u parku Treptover u Berlinu posvećen je sovjetskim vojnicima poginulim u bici za Berlin. Izgradnja je započeta 1945, a otvoren je u maju 1949. godine. Memorijalni kompleks uključuje prostor gde je pokopano 7200 od oko 80 000 sovjetskih vojnika palih u borbama za Berlin. Dominantan elemenat ovog kompleksa je Spomenik vojniku oslobodiocu.

Memorijalni kompleks je uređen na temelju nacrta arhitekte Jakova Belopoljskog. Autor Spomenika vojniku oslobodiocu je vajar Jevgenij Vučetić. Motiv za spomenik je stvarni događaj, kada je sovjetski gardijski oficir Nikolaj Masalov prilikom borbi u centru Berlina pod kišom metaka, rizikujući svoj život, spasio napušteno nemačko trogodišnje dete sa ulice.

Spomenik vojniku oslobodiocu se uzdiže iznad paviljona ukrašenog mozaicima s ruskim natpisima i nemačkim prevodom na brdu. Zajedno sa brdom i pijedestalom, visok je 30 metara, a sama statua je visioka 12 metara i teži 70 tona. Ona prikazuje sovjetskog vojnika koji u desnoj ruci drži mač, a u levoj nemačku devojčicu. Pod njegovim čizmama je uništena svastika. U skici spomenika vojnik je u slobodnoj ruci držao mitraljez, ali na predlog Josifa Staljina, Vučetić ga je zamenio mačem. U podnožju statue vojnika oslobodioca nalazi se spomen-soba u čijem je središtu pesak od crnog kamena. Na pijedestalu je pozlaćen kovčeg u kome se nalazi pergamentni list u crvenom uvezu. Tom sadrži imena onih koji su pokopani u masovnim grobnicama Memorijalnog kompleksa.

Ispred spomenika vojniku oslobodiocu se prostire prilaz s čije je obe strane poređano 16 kamenih sarkofaga, koji simbolizuju šesnaest tadašnjih sovjetskih republika. Na njihovim bokovima se nalaze prikazi iz rata protiv nacističke Nemačke, a na prednjoj strani citati Josifa Staljina, na jednoj strani prilaza ispisani na ruskom, a na drugoj na nemačkom jeziku. Na drugom kraju prilaza uzdiže se portal od crvenog granita, koji podseća na dve sovjetske zastave. Podno tih portala su figure sovjetskih vojnika, koji kleče u znak počasti. Na ulazu u Memorijalni kompleks, ispred portala stoji statua majke Otadžbine, koja jeca nad svojim poginulim sinovima.

Pročitano 1782 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Spomenik vojniku oslobodiocu - Berlin