Artnit

Ponedeljak, 11 Novembar 2019 11:17

Majka otadžbina zove - Volgograd Istaknut

Statua Majka otadžbina zove je središte Memorijalnog kompleksa Herojima Staljingradske bitke na Mamajev kurganu, brdu pored reke Volge iznad ruskog grada Volgograda (nekadašnji Staljingrad) i jedan od najpoznatijih spomenika posvećen Drugom svetskom ratu. Podignuta je u znak sećanja na legendarnu Staljingradsku bitku, koja je presudila ishod čitavog rata. Izgradnja statue je započeta u maju 1959. godine, a završena 15. oktobra 1967. godine.

Memorijalni kompleks Herojima Staljingradske bitke je projektovao ruski arhitekta Nikolaj Nikitin, a autor statue je čuveni sovjetski vajar Jevgenij Vučetić. Smatra se da je inspiracija za statuu bila antička grčka statua Nike sa Samotrake, boginje pobede.

Statua Majka otadžbina zove je sa postoljem visoka 85 metara i jedna je od najvećih na svetu. Ona prikazuje ženu koja korača napred sa podignutim mačem i predstavlja alegorijsku sliku Majke koja poziva svoje sinove i kćeri da odbiju neprijatelja i nastave dalje da napadaju. Temelji statue su ojačani nanošenjem oko 150 000 tona zemlje, dok je njen takozvani kostur od armiranog gvožđa koji se pridržava zategnutim sajlama unutar statue, a svaka od njih je teška oko 60 tona. Do statue vodi 200 granitnih stepenika koji su simbol 200 dana krvave borbe, a pored je smešteno i 35 spomen granitnih ploča na heroje Sovjetskog Saveza. Od vrha brda Mamajev Kurgana, pa sve do podnožja sahranjeno je preko 35 000 poginulih boraca u Staljingradskoj bici.

Pročitano 2038 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Majka otadžbina zove - Volgograd