Artnit

Utorak, 21 April 2015 10:55

Bista egipatske kraljice Nefertiti Istaknut

Bista egipatske kraljice Nefertiti, poznate i pod imenima Nefertitis ili Nofretete predstavlja vrhunski artefakt iz ere faraona. Nastala je pre 3400 godina, a pronađena 6. decembra 1912. godine, prilikom iskopavanja nemačkog istočnjačkog društva pod vođstvom Ludviga Borharta u Amarni, u tada otkrivenom ateljeu egipatskog glavnog vajara Tutmozisa. Smatra se da je preživela zato što je postojala greška u izradi i nije nikada bila izložena u hramu. Danas se ova bista nalazi u muzeju Altes u Berlinu.

Poreklo kraljice Nefertiti, čije ime u prevodu znači Lepotica koja je došla nije poznato. Smatra se da nije egipatskog porekla i često se poistovećuje se huritskom princezom Taduhepom, kćerkom kralja Tušrata. Bilа je ženа egipаtskog fаrаonа Amenhotepа IV Nefertiti, kasnije poznatog kao Akhenaton, koji je boga Atona proglasio za jedinog boga u Egiptu i vladao 17 godina. Ona je imala šest kćerki. Okolnosti njenog života u starosti nisu poznate, a većina istoričara misli da je ona umrla, verovatno, od kuge.

Iаko je bila jednа od nаjmoćnijih ličnosti stаrog Egiptа, od kraljice Nefertiti je sačuvano veomа mаlo predmetа. Nаjpoznаtijа je bistа, na kojoj nema natpisa u hijeroglifima, ali se na osnovu karakteristične krune može zaključiti da se radi o portretu kraljice Nefertiti.

Bista kraljice Nefertiti je visoka 48 cm, teška oko 20 kg i sastoji se od jednog komada krečnjaka. Izrađena je veoma precizno, do najsitnijih detalja, i vidljive su i najsitnije bore ispod očiju. Simetrija lica, koje je vrlo idealizovano, je dovedena skoro do savršenstva. U desnom oku se nalazi rad od kvarca, u koji je fino urezan iris i pričvršćen voskom. Levo oko nedostaje i ne postoje tragovi da je tu bilo.

Danas bista kraljice Nefertiti zrači istim sjajem, pleni pažnju i budi maštu kod posmatrača. Godišnje oko pola miliona ljudi poseti muzej Altes u Berlinu, gde je ova bista glavna atrakcija zbirke egipatske umetnosti.

Pročitano 3917 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Bista egipatske kraljice Nefertiti