Artnit

Nedelja, 22 Septembar 2013 18:15

Mitar Istaknut

Laza Lazarević glavnog junaka svoje poznate pripovetke Prvi put s ocem na jutrenje, glavu porodice Mitra prikazuje sa svim protivrečnostima njegove prirode. Strašni porok kocka Mitra dovodi do sukoba sa porodicom koji se razrešava, kao i u patrijarhalnim idilama, vraćanjem na pravi put, u svoju porodicu.

Glava porodice, besprekoran domaćin Mitar je po prirodi bio uredan, strog i osoran. I kada naopako radi, on radi najbolje što može. Jer on zna sve i može da čini što hoće. Birao je društvo, i bio neustrašiv, a jedino se pribojavao svog kuma Ilije. Smejao se retko, nekako čudno, uzdržano, neprirodno. Potiskivao je svoje emocije i u tuzi je bio dostojanstven.

Dramatično iskušenje za Mitra počinje njegovim odlaskom u krčmu radi kockanja. Odlasci u kafanu i druženje sa ljudima bez patrijarhalnog morala, "đavolskim lolama i pustahijama", kao i bavljenje "đavolskim zanatom", kockom menja njegovo ponašanje. On postaje ćutljiv, otuđen i ravnodušan prema svojoj deci i ženi.

Vrhunac Mitrove opijenosti kockom nastaje kada dovodi društvo kockara u svoju kuću. Duh krčme i kocke kao da se prenosi u svetinju porodičnog ognjišta. Soba u kojoj su kockari proveli noć ličila je na kafansku prostoriju. Nakon duge, besane noći Mitar shvata da mu je kockaraska strast odnela sve što su godinama on i njegova porodica sticali, i pokušava da sebi oduzme život. On je pun straha i patnje, ali ga je, iz tih najgorih misli izvukla podrška njegove žene Marice koja ga vraća radnom i pređašnjem životu. Skrhan i raznežen Mitar shvata da je najviša vrednost porodica i vraća joj se.

Iako je prokockao celo svoje imanje, Mitar ne propada. On doživljava moralni preobražaj pre povratka porodici. Svestan da je prekinuo niti koje ga vežu za decu on kaže: "Otkad ih nisam vidio!" Zvona crkve koja tada udare na jutrenje najavljuju simbolično povratak Mitra u svoju porodicu. Obnavljanje odnosa sa decom dolazi kroz poziv nasledniku: "Sine, hajdemo u crkvu."

Pročitano 26027 puta
Više iz ove kategorije « Pilipenda Janko »

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Mitar