Artnit

Četvrtak, 18 April 2013 21:33

Prvi put s ocem na jutrenje Istaknut

George Bouzianis - Otac i sin George Bouzianis - Otac i sin

Prvi put s ocem na jutrenje je jedna od najboljih pripovedaka Laze Lazarevića. Ova pripovetka je prvobitno imala naslov Zvona sa bogorodične crkve u N. i objavljena je u bečkom časopisu Srpska zora 1879. godine. Događaji u njoj su prikazani kroz priču devetogodišnjeg dečaka.

U središtu pripovetke je zavisnost od kocke uglednog i vrednog trgovca Mitra. On je bio ozbiljan, uredan i voleo da zapoveda. Prema deci je bio strog i nije im otvoreno pokazivao ljubav. Nikada se nije šalio i malo se družio sa ljudima. Ipak podlegao je poroku, kocki. Jedne večeri dok se kockao sa društvom u svojoj kući naizmenično je gubio i dobijao. Nije slušao molbe svoje žene Marice da prekine. Posle kockanja cele noći do jutra izgubio je sav svoj imetak, kuću, livadu, konja. Pošto nije mogao da se suoči sa tim porazom i porodicom, on pokušava da se ubije. Njegova žena Marica, nežna i puna ljubavi za svoju porodicu sprečava ga u tome. Ona koja se nikada nije mešala u njegove poslove, koja je ćuteći i mirno podnosila sve nedaće progovara i vraća mu veru u život. Govori mu da je on hranitelj porodice, da je još mlad i sposoban da povrati sve što je izgubio. Iako je njen muž Mitar izgubio sve na kocki ona mu oprašta i spremna je da se sa njim suoči sa novim životnim teškoćama. Na Mitra deluju njene reči pune ljubavi i utehe, i on sa malim sinom odlazi u cik zore u crkvu da se pomoli i započne svoj život ispočetka.

Laza Lazarević u pripoveci Prvi put s ocem na jutrenje idealizuje stari patrijahalni svet i njegove vrednosti. Porodica je ovde prikazana kao idealna, harmonična zajednica u kojoj Mitar nalazi sigurnost i zaštitu. Njegova žena koja je nosilac najviših vrednosti patrijahalnog morala pomaže mu da pobedi pogubnu strast, kocku. Kažnjeni su i oni koji narušavaju patrijahalni moral. Pera Zelambać, koji je Mitra doveo do ruba propasti, odlazi na robiju i na kraju pripovetke on tuca kamen u robijaškoj haljini, dok se Mitar vratio na pravi put.

Pročitano 48837 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Prvi put s ocem na jutrenje