Artnit

Nedelja, 31 Maj 2020 10:30

Vilijam Džejms Glakens - Central park, zima Istaknut

Jedan od osnivača Aškan škole američkog realizma Vilijam Džejms Glakens na svojim slikama uličnih scena i urbanog života srednje klase odbacuje diktate akademske umetnosti XIX veka i uvodi stvarni realizam u umetnost Sjedinjenih Američkih Država. On je oživeo američko slikarstvo iz eurocentričnog, tradicijski vezanog akademizma donoseći opservacijske veštine koje je stekao kao ilustrator novina o novim urbanim temama. Njegov talenat za brzu karakterizaciju, gestikulaciju i kompoziciju uticao je na njegovu umetnost, što se vidi i na slici Central park, zima iz oko 1905. godine, koja se danas nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Na slici Central park, zima prikazana je scena snežnog dana u Central parku u Njujorku u kome podjednako uživaju ljudi i deca. Svetla bela boja snega naglašena je kontrastom sa tamnoplavom i zelenom bojom neba i drveća. Uprkos ogoljenom drveću i tamnoplavom zimskom nebu, pojavljuje se nekoliko praska boja kao što su dečji šeširi i sanke koje vode posmatrača oko scene. Bez centralne fokusne tačke, posmatrač se ohrabruje da vizuelno luta kroz prostor i otkriva posetioce.

Usmerenost na atmosferske efekte svetlosti i vremenskih prilika na slici Central park, zima odražava uticaj impresionizma, ali snežna scena se takođe poigrava i sa vinjetama uobičajenim u žanr slikama svakodnevnog života. Ravnoteža između pejzaža i figura na slici razdvajaju Vilijama Džejmsa Glakensa od impresionista. On kombinuje elemente tog stila sa posmatračkim beleženjem kao ilustrator u novinama.

Pročitano 2346 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Vilijam Džejms Glakens - Central park, zima