Artnit

Subota, 30 Maj 2020 10:50

Alfred Stiglic - Zima, Peta avenija Istaknut

Američki fotograf i promoter savremene umetnosti Alfred Stiglic je tokom svoje pedesetogodišnje karijere fotografiju prihvatio kao umetničku formu. Njegov cilj je bio da radi ono što još niko nije pokušao, kao što su noćne fotografije, snimci oluje ili kiše u zoru ili sumrak pod veoma teškim svetlosnim uslovima. Jedna od njegovih najpoznatijih fotografija Zima, Peta avenija, snimljena 1893. godine se danas nalazi u Institutu umetnosti u Mineapolisu.

Da bi snimio fotografiju Zima, Peta avenija Alfred Stiglic je tri "ledena sata" hodao sam čekajući savršen trenutak. Na fotografiji je prikazana prometna njujorška ulica usred snežne oluje. Staze pod snegom vode oko posmatrača prema vertikalnoj kompoziciji do njene fokusne tačke - tamnog konja i kočija koje je "progutala" snežna atmosfera. Sneg zamračuje detalje urbane okoline, ostavljajući fotografiji impresionistički izgled.

Američki novinar i književnik Teodor Drajzer, koji je bio pod snažnim uticajem Alfreda Stiglica za fotografiju Zima, Peta avenija je rekao: "Vozačka susnežica i neugodna atmosfera izronili su iz slike sa neugodnim prepričavanjem. To je imalo ton stvarnosti."

Pročitano 2010 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Alfred Stiglic - Zima, Peta avenija