Artnit

Utorak, 18 Februar 2020 11:27

Džon Grejem - Plava mrtva priroda Istaknut

Rad američkog modernističko-figurativnog slikara Džona Grejema u ranim 1930-im godinama nastavlja da otkriva uticaj Pabla Pikasa kroz njegovu zaokupljenost kubizmom i pojednostavljenjem forme i boje. Slika Plava mrtva priroda iz 1931. godine odražava veliki pomak od realističkih radova iz 1920-ih godina, naslutivši njegov apstraktni rad tokom 1930-ih i ranih 1940-ih godina. Ova slika se danas nalazi u kolekciji Filips u Vašingtonu.

Slika Plava mrtva priroda nije potpuno apstraktna, ali je u suštini Džon Grejem eliminisao dubinu i smanjio paletu na jedan ton. Prikaz ribe na stolu predstavljen je minimalnim linijama i međusobnim blokiranim geometrijskim oblicima. Forma je pojednostavljena, nedostaje sva definicija u leđnoj peraji, mada je na delovima slabo vidljivo. Skulptura sa leve strane liči na afričku glavu koja se pojavila na fotografiji Džona Grejema u njegovom ateljeu.

Boje slike Plava mrtva priroda, dve horizontalne trake plave i tamnosive boje, su nezavisne od teme ili forme, a tamne linije ponekad služe za obris predmeta ili za podelu površine u geometrijske ravni. Riblja glava, obojena čistobelom bojom je snažna fokalna tačka kompozicije slike.

Pročitano 2544 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 10 Septembar 2022 11:24

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Džon Grejem - Plava mrtva priroda