Artnit

Ponedeljak, 17 Februar 2020 11:16

Frida Kalo - Ranjeni jelen Istaknut

1946. godine Frida Kalo je imala operaciju na kičmi u Njujorku. Ona se nadala da će je ova operacija osloboditi jakih bolova u leđima, ali operacija nije uspela. Na slici Ranjeni jelen poznatoj i po nazivu Mali jelen, koju je naslikala iste godine izrazila je razočarenje ovom operacijom. Sliku je poklonila bračnom paru, Lini i Arkadiju Boitler kao svadbeni poklon 3. maja 1946. godine. Danas se ova slika nalazi u privatnoj kolekciji.

Model za sliku Ranjeni jelen bio je kućni ljubimac Fride Kalo jelen Granizo. Frida je na slici prikazala mladog jelena sa svojom glavom okrunjenom rogovima. Jelen je ustao, noge su ispružene u akciji. Prednja desna noga je podignuta od zemlje, kao da je povređena ili u pokretu. U telu jelena je devet strelica, koje stvaraju rane iz kojih teče krv. Dok stoički podnosi bol, gleda u posmatrača iz šumskog skloništa. U pozadini se vidi šuma sa mrtvim drvećem i polomljenim granama, što stvara osećaj straha i očaja. Daleko je olujno osvetljeno nebo koje donosi neku nadu, ali jelen nikada neće moći da ga dohvati.

U donjem levom uglu slike Ranjeni jelen Frida Kalo je zapisala reč karma, što znači sudbina. Baš kao i na njenim drugim autoportretima, i na ovom je Frida Kalo izrazila tugu što ne može promeniti svoju sudbinu.

Pročitano 2428 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Frida Kalo - Ranjeni jelen