Artnit

Sreda, 01 Maj 2013 20:39

El Greko - Hrist Spasitelj Istaknut

Dominikos Teotokopulos, poreklom sa Krita, u istoriji umetnosti poznatiji kao El Greko, ime je dobio u Španiji, gde je proveo najveći deo svoga života. U svom umetničkom delu spojio je vizantijsku tradiciju i tehniku renesanse. Vizantijski uticaj unosi posebnu toplinu u njegova dela. Hrist Spasitelj je iz serije njegovih portreta, Hrist i njegovih 12 apostola, naslikanih između 1610. i 1614. godine. Danas se slika nalazi u Muzeju El Greka u Toledu.

El Greko se nameće u obnovi stare umetnosti ikona novim postupkom, koji primenjuje sa maštom i virtuoznošću. Iako je Hrist Spasitelj iz kasnijeg perioda slikarstva El Greka, podseća dosta na vizantijske ikonopise iz njegove mladosti.

Na slici je prikazano pola figure Isusa Hrista koji gleda direktno posmatrača. Njegova simetrična frontalna poza i fizionomija podsećaju na vizantijske slike Isusa Hrista. Desna ruka Isusa Hrista je podignuta u blagoslovu. Njegova leva ruka je položena na globus koji je obavijen naborima njegovog ogrtača. Globus simboliše svet, a položaj ruke govori o Hristu Spasitelju i svetlosti sveta.

El Greko psihološki nijansira lik Isusa Hrista. Lice je blistavo i obavijeno božanskom svetlošću, na šta asocira naglašen oreol oko glave. Izraz lica je blažen, a krupne oči suznog sjaja gledaju pravo u posmatrača.

Kontrasti tamnog i svetlog čine kompoziciju veoma živom. Figura Isusa Hrista je posebno naglašena intenzivnijim bojama odore u odnosu na tamnu pozadinu. Crvena boja Hristove odore je boja prolivene žrtvene krvi iz rana raspetog Hristovog tela.

Slika Hrist Spasitelj prenosi snažno duhovne emocije i posebnu toplinu na posmatrača. Ona približava Isusa Hrista koji se svesno žrtvuje iz ljubavi prema drugima.

Pročitano 3102 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 19 April 2014 17:15

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta El Greko - Hrist Spasitelj