Artnit

Utorak, 01 Januar 2019 11:45

Salvador Dali - Devojka sa loknama Istaknut

Slika Devojka sa loknama, poznata po nazivu Devojka iz Ampurdana koju je Salvador Dali naslikao 1926. godine predskazuje njegov nadrealistički stil, jer predstavlja misterioznu živu sliku naslikanu halucinacijskom jasnoćom koja više izgleda kao san nego predstavljanje realnosti. Ova slika se danas nalazi u Muzeju Salvadora Dalija u Sent Pitersburgu.

Na slici Devojka sa loknama Salvador Dali je predstavio neuobičajeni pogled na devojku koja se vidi s leđa i nalazi se u pejzažu Ampurdana u Kataloniji koji je tretiran u italijanskom stilu. Sudeći po veličini zgrade pored devojke, izgleda da je ona prevelika za pejzaž u kojem stoji. Iako njena vajarska poza contrapposto i tretman krajolika ukazuju na klasične motive, izum gledanja preko ramena potiče iz romantičarskog slikarstva, a njene preuveličane obline kukova uvode erotsko u ono što je inače uzdržana tema.

Devojka na slici Devojka sa loknama je prikazana kao anonimno senzualno biće sa naglašenim oblinama koje kao da izlazi iz sna. Njeno telo je veoma bujno i preuveličano. Prozirna haljina koja je skliznula sa ramena i noga koju podiže iz papuče pojačavaju njenu senzualnost. Skrivajući njeno lice, Salvador Dali odbija da pruži bilo kakvu psihološku dimenziju devojci. Pejzaž sa velikim nebom i dramskim polumesecom je prožet psihološkom napetošću i kao da naglašava misteriju kojom je obavijena figura devojke u središtu slike.

Pročitano 2735 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Salvador Dali - Devojka sa loknama