Artnit

Petak, 09 Februar 2018 11:27

Salvador Dali - Lice rata Istaknut

Trauma i pogled na rat često su služili kao inspiracija za rad Salvadoru Daliju. Sliku Lice rata slikao je 1940. godine, tokom kratkog perioda kada je živeo u Kaliforniji, između kraja Španskog građanskog rata i početka Drugog svetskog rata. Ova slika u čijem središtu je zastrašujuće, braon lice, koje predstavlja ružnoću rata se danas nalazi u muzeju Boijmans van Beuningen u Roterdamu.

Slika Lice rata prikazuje veliko odvojeno, bestelesno lice u nepreglednom pustinjskom pejzažu. Lice je usahlo i nosi izraz bede. U njegovim ustima i očima ponavlja se isti prizor, tri manja slična lica koja kao da čine beskrajan niz prema dubini usta i očiju. Oko lica se uvijaju mnoge zmije. U donjem desnom uglu je ručni otisak koji je Salvador Dali ostavio sopstvenom rukom.

Užas slike Lice rata dodatno povećava braon tonalitet koji dominira atmosferom. Braon boje izazivaju osećaj očaja i bede.

Slika Lice rata stvara osećaj tuge i straha kod posmatrača. Iz nje se vidi da su Salvadoru Daliju svi ratovi značili smrt. On kaže: "Ratovi nisu nikada nikoga povredili osim ljudi koji su izginuli."

Pročitano 3354 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 07 Februar 2019 11:52

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Salvador Dali - Lice rata