Artnit

Nedelja, 05 Mart 2017 11:30

Anri Fanten Latur - Noć Istaknut

Dugo se verovalo da je muzika Ričarda Vagnera uticala na poznatu sliku Anrija Fantena Latura Noć, jer je bila neobična u njegovom umetničkom stvaralaštvu. Ali, izgleda da je on naslikao sliku 1897. godine iz svoje mašte, okupanu u plavoj magli i svetlucavoj refleksiji i izabrao veoma slobodno svetle boje. Ova slika se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Na levoj strani slike Noć, Anri Fanten Latur koristi efekte svetla da stvori prostor apstrakcije, bez formalne strukture ili definicije, sličan slikanju Vilijama Tarnera ili rastapljavanju Kloda Monea, iako Latur slika maglu sa prugama plave, karmin i žute boje pomešane direktno na platnu, baš kao Pjer Ogist Renoar.

Delikatni potezi četkice, fluidnost, lakoća dodira i poezija slike Noć osigurala je siguran uspeh Anrija Fantena Latura kod likovnih kritičara i priznanje u zvaničnim krugovima. Sliku je kupila država kada je izložena 1897. godine na Pariskom salonu, dok je likovni kritičar Gustave Geffroy 9. aprila u časopisu napisao: "Noć: nijedna žena nikada nija ležala nežnije, na naslikanom nebu, umotana u talase nežnih oblaka."

Pročitano 2220 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 26 Avgust 2019 11:30

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Anri Fanten Latur - Noć