Artnit

Nedelja, 22 Mart 2015 11:57

Anri Fanten Latur - Cveće i voće Istaknut

Pored mitskih slika i portreta, francuski slikar i grafičar Anri Fanten Latur je naslikao veliki broj mrtvih priroda. Šezdesetih godina XIX veka mrtve prirode, pune poezije i malo staromodne su imale glavnu ulogu u njegovom umetničkom stvaralaštvu. Slika Cveće i voće iz 1865. godine predstavlja intimni svet voljene teme Latura, gde je spokoj vešto usklađen sa živošću tonova i boja. Ova slika se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

U hijerarhiji žanrova koje je odredila Académie des Beaux-arts u XVII veku mrtve prirode sa voćem ili cvećem spadale su u najniži nivo. Anri Fanten Latur zauzima suprotan stav prema ovim akademskim principima. Međutim, to nije predstavljalo radikalan raskid sa tradicijom. Baš kao i u svojim portretima, on otkriva svoju ljubav prema prošlosti i u svojim mrtvim prirodama.

Slika Cveće i voće naslikana je u klasičnom stilu. Prikazani su obični pojedinačni predmeti na stolu, a kompozicija rasporeda predmeta ukazuje na ritual. Trouglasti raspored - cveće u vazi, tanjir voća i grožđe na stolu grade prostor. Cvetovi u vazi su savršeno oblikovani, sveži. Razmaknuto voće i posuđe na stolu ukazuje verovatno na sastav doručka. Nož je postavljen pod uglom na ivici stola.

Anri Fanten Latur slika Cveće i voće istančanim koloritom i prigušenom rasvetom, u duhu tradicije starih majstora. Bleda suptilna svetlost stvara oblike i svetle boje cveća i voća. Deblji potezi četkice izražavaju teksture različitih vrsta cveća, a lakše, transparentne poteze četkice Latur koristi za slikanje grožđa.

Pročitano 4302 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Anri Fanten Latur - Cveće i voće