Artnit

Četvrtak, 14 Avgust 2014 10:48

Pol Sezan - Kupač Istaknut

Prilično tradicionalna slika Kupač, sa stvarnom muškom figurom u pejzažu, iz druge polovine duge karijere Pola Sezana, iz 1885. godine je jedna od njegovih najpoznatijih slika. Ali, za razliku od tradicionalnog slikarstva, Sezanov kupač je zamišljen, čak i zabrinut, njegovo telo nije uopšte herojsko. Ova slika se danas nalazi u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku.

Pol Sezan na slici Kupač prikazuje dečaka adolescenta koji je iskoračio jednom nogom napred. Figura dečaka je postavljena oskudno, nesigurno u neodređenoj pozadini, i teško je reći gde je slika nastala i ko je taj dečak. Umesto predstavljanja specifičnog mesta, slika kao da "hvata" osećaj dvosmislenosti ili nejasnoće, što je tipično za moderno slikarstvo. Slika ne priča priču ili prenosi ideju. Umesto toga, ova kompozicija je pre Sezanov izlaz za istraživanje novih načina slikanja. Tako je na ovoj slici vidljivo ono što je tradicionalno. Sezan je definisao, i ono bliže, i ono dalje od zemaljskog plana, ali iako je izostavio srednji plan pojačao je rastojanje između prednjeg plana i pozadine.

Iako torzo dečaka na slici nije mišičav i ruke nemaju herojske pretenzije, crtež je u tradicionalnom smislu XIX veka nespretan i neprecizan. Leva noga dečaka postavljena je čvrsto na zemlji, ali se njegova desna noga vuče po zemlji i ne nosi nikakvu težinu. Desna strana tela je veća od leve, brada iskrivljena neujednačena, a desna ruka izdužena i kosa. Iza dečaka je dubok definisan prostor, ali postoji i nešto vizuelno.

Na slici je prikazan čudan pejzaž, verovatno zamišljen u ateljeu, ali prirodan sa nagom figurom. Pejzaž je oskudan, nalik na golu pustinju i sadrži zelenu, violet i ružičastu boju. Figura i pejzaž se ponavljaju istim potezima četkice, iste su nijanse boje, jednako slobodne, primetne i promenljive. Prostranstvo naglašava zamišljenost kupača. Senke na telu, prelazak na crno, dele boje vazduha, zemlje i vode. Takođe, potezi četkice nemirno, ali izuzetno prefinjeno dele boje vazduha, zemlje i vode. Glavne linije pejzaža se poklapaju sa odsecima figure. Gornji deo tela je na nebu, a niži deo je na zemlji. Stvoren je utisak da ruke kupača izazivaju blistavost i nemir na graničnom nebu, kao anđeli koji lepršaju oko svete figure u staroj umetnosti. Izgleda kao da se figura kreće prema nama, ali ne susreće naš pogled.

Figura dečaka na slici je nalik na statuu u pejzažu. Ali, to nije kupač već zamišljen dečak, potpuno zatvoren u sebe, a i za svoju okolinu. Boja njegovog tela je kao i zemlja, a senka u tonovima plave, violet, zelene i ružičaste. Sama figura je dosta osvetljena bojama poput vode i neba. Njena velika vertikalna forma se zasniva na spletu horizontalnih i vertikalnih linija. Pognute ruke liče na nagnuti kameni profil na desnoj strani, a prsti noge kao da su postavljeni na vodi.

Na slici Kupač Pol Sezan prikazuje jednostavnu usamljenu figuru, ali njena čvrstina je čini skoro monumentalnom. Sa jakim volumenom i prigušenim bojama, stvorio je naturalističku postavku za figuru, iako konstruisanu u svom ateljeu. Postoji osećaj samoispitivanja i svečanog u pozi dečaka na slici i pogledu koji ga čini da izgleda istovremeno povezan i isključen iz sveta. Uprkos "zgnječenosti" Pol Sezan je stvorio čvrst okvir figure, koji ima volumen i izgleda sličan statui. Ovi naizgled različiti kvaliteti daju slici vanvremenski i moćan kvalitet.

Pročitano 3421 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 09 Oktobar 2019 10:32

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pol Sezan - Kupač