Artnit

Subota, 16 Avgust 2014 10:56

Anri Matis - Devojka sa zelenim očima Istaknut

U seriji portreta naslikanih između 1907. i 1911. godine Anri Matis je mukotrpno radio na problemima kompozicije i eksperimentisao sa različitim odnosima figura i pozadina. Na nekoliko slika iz ove grupe model je predstavljen nasuprot obične pozadine, ili jednostavno na horizontalno podeljenoj osnovi, čime je efektivno stavljen fokus na osobu koja sedi. U dva portreta, pozadina i figura su vizuelno gotovo jednaki, a njihov odnos je složeniji. Slika Devojka sa zelenim očima, koja se danas nalazi u Muzeju moderne umetnosti u San Francisku je jedna od tih kompozicija.

Slika Devojka sa zelenim očima je karakteristična zbog uzajamne povezanosti između figure i pozadine, koje se iako formalno povezane nadmeću za prevlast. Devojka je samo jedan elemenat u detaljnoj kompoziciji. Viseća kriva brade devojke se ponavlja u vezu njene haljine i konturi skulpture iza nje. Njeno lice je kredasto ružičasto, istaknuto ovalno. Ona gleda jasnim očima, ali ništa ne otkriva o svojoj ličnosti.

Radosna, odvažna boja portreta stvara samo početni utisak. Anri Matis je koristio svoju fovističku paletu i učinio sliku bogatijom i gušćom. Potezi četkice su slobodni i izražajni. Komplementarne boje se dodiruju, drečavi delovi na slici su postavljeni blisko jedni uz druge. Duge, crne konture povremeno opisuju oblike i imaju sjajne pigmente. Planovi na slici su nacrtani bliže i ponavljaju se u ritmovima nalik na arabeske.

Portret Devojka sa zelenim očima je poseban, jer prikazuje lepotu devojke u svojoj čistoći i iskrenosti. Sloboda rukovanja četkicom i kolorit ukazuju na statičnu, frontalnu pozu modela, koji je pozicioniran striktno vertikalno, mada pomalo levo od centralne ose. Za razliku od drugih portreta Anrija Matisa iz ovog perioda, na slici Devojka sa zelenim očima glava nije skraćena gornjom ivicom slike. Horizontalni žuti prorez na vrhu šešira, kao i odsecanje kose i preklapanje skulpture iza devojke služe tom cilju.

Pročitano 3904 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 03 Oktobar 2019 10:31

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Anri Matis - Devojka sa zelenim očima