Artnit

Sreda, 27 Novembar 2013 17:13

Gustav Kurbe - Uzburkano more Istaknut

Gustav Kurbe je bio fasciniran snagom mora. U leto 1869. godine u malom gradu Etretatu na obali Normandije naslikao je nekoliko slika talasa koji se razbijaju o obalu. Poznata slika iz tog perioda, Uzburkano more ili kako se često naziva Talas danas se nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Leto 1869. godine slikari Ežen Buden, Ežen Delakroa i Johan Barthold Jongkind su u malom normandijskom gradu Etretatu provodili vreme u slikanju mora. Njima se pridružio Gustav Kurbe. Stene, suptilno svetlo zajedno sa snažnim olujama i tihim talasima u ovom regionu menjali su nebo, i dali su Gustavu Kurbeu nov motiv za slikanje. Za motiv talasa je našao inspiraciju i u japanskim otiscima u boji koji su u to vreme bili veoma dostupni u Parizu. Malo platno ga nije sprečavalo da prenese ogromno prostranstvo olujnog neba i mora.

Na slici Uzburkano more Gustav Kurbe stvara intenzivnu viziju uzburkanog i uznemirujućeg mora sa svim divljim prirodnim silama. "Njegova plima dolazi iz dubine vekova" komentarisaće Pol Sezan ovu sliku kasnije.

Slika Uzburkano more je komponovana u tri horizontalne trake: obala gde dva ribarska čamca leže, talasi naslikani u nizu tamnozelenih nijansi na kojima se ističe bela pena i nisko olujno sivo nebo. Energičnim potezima četkice i nožem naslikana je snaga talasa. Nanoseći debeo sloj boja kuhinjskim nožem Kurbe je uspeo da prenese utisak večnosti.

Poznati francuski pisac Gi de Mopasan je posetio Gustava Kurbea za vreme njegovog boravka u Etretatu. O nastanku slike Uzburkano more on kasnije piše: " U velikoj praznoj sobi debeli, prljavi, masni čovek је pljeskao belu boju na praznom platnu kuhinjskim nožem. S vremena na vreme prislanjao bi lice uz prozor i gledao oluju. More је dolazilo tako blizu da je izgledalo da će udariti u kuću i potpuno je prekriti svojom penom i tutnjavom. Ritam slane vode nasuprot prozorskih stakala kao da je dozivao i trčao niz zidove. Na njegovom kaminu je bila napola puna boca jabukovače. Kurbe bi uzimao nekoliko gutljaja i vraćao se svom radu. Ovaj rad je postao Talas i izazvao senzaciju širom sveta."

Pročitano 3501 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 06 Juli 2019 11:24

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Gustav Kurbe - Uzburkano more