Artnit

Petak, 02 Oktobar 2015 11:15

Aukuba - pegavi javor Istaknut

Aukuba, čije su neke vrste poznate i po nazivu pegavi javor, je zimzelena, otporna žbunasta biljka. Gaji se kao baštenska biljka, ali dobro podnosi i saksijske uslove gajenja i često se koristi za ukrašavanje terasa, balkona i hodnika. Dobro podnosi orezivanje i može da se gaji i kao živa ograda.

Aukuba je rod od 3 do 10 vrsta, zimzelenog žbunja ili malog drveća iz porodice Garryaceae. Ime roda je latinizovani oblik japanskog imena aokiba, koji u prevodu sa japanskog jezika znači zimzelen.

Prirodna staništa aukube su Japan, Kina i Koreja, gde može da poraste u visinu i do 13 m. U Evropu je doneta krajem XVIII veka.

Danas se najčešće gaji kao ukrasna biljka zimzeleni polugrm-drvo Aucuba japonica koje potiče iz Japana. Ovaj ukrasni grm nalik na lovor dostiže visinu do 2 m i može da ima višestruke grane sa ovalnim, kožastim, neznatno nazubljenim listovima, dugim 10 do 20 cm. Listovi su zelene boje, a nekoliko vrsta nalik na sobnu biljku kroton, ima žuto prošarane listove, pegave ili tačkaste.

Starija aukuba cveta u proleće, od marta do maja. Cvetovi su mali neupadljivi sa četiri latice, a u klasove je grupisano 10 do 30 cvetova. Aukuba je dvodomna biljka i sve biljke ne donose plod. Purpurni cvetovi muške biljke imaju žute prašnike, a cvetovi ženskih biljaka u oktobru i novembru proizvode crvene bobice veličine do 1 cm sa košticom u sredini.

Pročitano 5453 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Aukuba - pegavi javor