Artnit

Sreda, 06 Maj 2015 10:49

Koreopsis - devojačko oko Istaknut

Koreopsis je zanimljiva baštenska biljka sa dugim periodom cvetanja, od maja do septembra. Poznata je po nazivima devojačko oko, carevo oko, ćup sa zlatom. Sjajni cvetovi nalik na bele rade su najčešće žuti i privlače leptire i ptice, a svaki prostor ispunjavaju vedrinom i bojom.

Coreopsis je rod cvetnica iz porodice Asteraceae, kome pripada oko 80 vrsta jednogodišnjih i višegodišnjih biljaka. 28 vrsta potiče iz Severne Amerike, a ostale iz Srednje i Južne Amerike. Ime roda potiče od grčkih reči koris, što znači stenica i opsis, što znači pogled, a odnosi se na oblik ploda.

Zavisno od vrste koreopsis poraste u visinu 40 do 120 cm, a bokori su širine do 40 cm. Listovi su veoma uski, perasto deljeni, svetlozeleni.

Cvetovi su na dugim peteljkama, a u zavisnosti od vrste mogu da budu žute, bele, crvene, ružičaste boje ili u dve boje, prosti, ili dupli. Njihove latice su raspoređene zvezdasto, a mnogi imaju središta braon ili bordo boje, koja stvaraju zanimljiv kontrast laticama.

Koreopsis se može kombinovati sa drugim biljkama u lejama u vrtu. Uvek je dobar izbor za kamenjare. Lepo izgleda i u saksijama na terasi ili balkonu, ali i kao rezano cveće u vazi.

Pročitano 7369 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Koreopsis - devojačko oko