Artnit

Subota, 09 Maj 2015 11:02

Nega miltonije Istaknut

Miltonija je vrsta orhideje čiji cvetovi u raznim živopisnim bojama podsećaju na baštensku biljku dan i noć, zbog čega je poznata i po nazivu orhideja dan i noć. Gaji se sve češće kao sobna biljka. Ako se neguje pravilno brzo raste i unosi tropski dašak u svaki prostor u domu.

Miltoniji odgovara dosta svetla, ali ne i direktno sunčevo svetlo. U toku leta treba je skloniti od jakog sunca, a u periodu od novembra do februara staviti na mesto gde će dobijati punu svetlost.

Optimalna temperatura za miltoniju u toku dana je 20 do 24 stepeni, a u toku noći 12 do 15 stepeni. Nekoliko nedelja u proleće temperatura u prostoriji treba da bude ispod 15 stepeni, da bi se podstaklo cvetanje.

Da cvetovi miltonije ne venu brzo obezbedite joj čist vazduh. Provetrite prostoriju ili blizu nje uključite ventilator.

Kada miltoniji nedostaje voda njeni listovi se nabiraju. Za vreme zime uglavnom se zaliva jednom nedeljno, a dva puta nedeljno u toku leta. Umesto zalivanja preporučuje se potapanje u toplu vodu svaka tri do četiri dana za vreme rasta, a kasnije jednom nedeljno.

Pošto miltonije vole visoku vlagu, 70% do 80% tokom cele godine, potrebno im je redovno prskanje. Supstrat treba održavati vlažnim, osim nakon cvetanja, kada se ne sme zalivati sve dok se ne počne razvijati novi gomolj.

Miltonije se sade u mešavine za epifitske orhideje, kao što je na primer borova kora, paprati, stiropor i perlit. Izgledaće zanimljivo i ako se posadi na komad kore, a zbog veće vlažnosti stavi malo mahovine oko korenja.

Svake dve nedelje, od aprila do septembra miltonije se prihranjuju tekućim veštačkim đubrivom. Kasnije mogu da se prihranjuju jednom mesečno.

Pošto se lukovice dovoljno povećaju miltonije mogu da se razmnožavaju deljenjem. Uvek treba odvajati najmanje dve lukovice.

Kada miltonija precveta treba potpuno iseći cvetnu stabljiku.

Miltonija može da se presađuje posle cvetanja, svake dve do tri godine, u samo malo veću saksiju.

Pročitano 8503 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega miltonije