Artnit

Četvrtak, 23 April 2020 10:44

Napuljska ciklama - miholjica Istaknut

Ciklame kao višegodišnje biljke su veoma izdržljive. Neke vrste kao što je na primer Cyclamen hederifolium poznatija po nazivima napuljska ciklama, miholjica i baštenska ciklama mogu da se gaje kao baštenske biljke u vrtovima i u područjima u kojima se temperatura zimi spušta i ispod nule. Lepo izgleda u kamenjarima i u velikim žardinjerama.

Ime vrste hederifolium potiče od latinskih reči hedera, što znači bršljan i folium, što znači list i ukazuje na oblik i teksturu listova nalik na mlade listove bršljana. Starije ime vrste, neapolitanum odnosi se na grad Napulj, gde vrsta raste.

Napuljska ciklama raste na suvim i senovitim mestima ispred ili ispod žbunova i drveća gde je delimično zaštićena od intenzivne sunčeve svetlosti. Obično poraste u visinu 15 do 20 santimetara.

Listovi napuljske ciklame su različiti po obliku i boji. Oblik lista varira od srca do bubrežastog oblika ili oblika strelice, obično sa dva do tri uglasta režnja na svakoj strani. Boja listova varira u nijansama zelene, sive, boje kalaja i srebrne boje. Od kasne jeseni do kasnog proleća, tokom celog zimskog perioda zadržava listove. Tokom leta listovi se osuše prirodno kako bi krtole sačuvale vodu.

Napuljska ciklama cveta od kraja leta i u ranu jesen, septembru i oktobru. Cvetovi su ružičasti, ljubičasti ili beli i imaju pet latica. Na dnu svake latice nalazi se po jedan tamnoružičasti presek u obliku slova V, a ponekad su cvetovi potpuno bele boje. Cvetna drška je malo duža od listova, a za vreme sazrevanja ploda savijena.

Gomolje napuljske ciklame najbolje je saditi u ranu jesen na dobro dreniranom zemljištu bogatom humusom. Da bi sprečili da se osuše tokom leta i zimskih hladnoća malčirajte biljku suvim lišćem svake godine.

Napuljska ciklama može da toleriše čak i prilično suvo zemljište. Tokom leta treba je sasvim malo zalivati.

Pošto je napuljska ciklama izdržljiva na zimske mrazeve i do - 30 stepeni, nema potrebe da se krtola u jesen vadi iz zemlje.

Pročitano 3133 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 26 April 2020 11:10

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Napuljska ciklama - miholjica