Artnit

Četvrtak, 09 April 2015 11:27

Hemerokalis - lažni ljiljan Istaknut

Hemerokalis je dekorativna baštenska biljka, koja formira grmove sa dugim i uskim listovima. Poznat je po imenima lažni ljiljan, jer njegovi otvoreni cvetovi u obliku trube imaju tipičan oblik ljiljana i dnevni ljiljan, jer kada se otvore cvetovi uglavnom traju samo jedan dan. Njegovi cvetovi su lep ukras terasa, balkona, ali i vrta, kao i prostora pored kamenjara ili fontana i jezera u vrtu. Posle precvetavanja ostaju listovi koji prave okruglu formu i ulepšavaju svaki prostor.

Hemerocallis je rod višegodišnjih biljaka koji pripada porodici Liliaceae. Ovaj rod obuhvata oko 15 vrsta od kojih je ukrštanjem dobijeno preko 30 000 kultivara.

Hemerokalis se može naći uz ivicu šuma, u planinskim područjima, u močvarnim rečnim dolinama i na livadama. Najčešće raste u nepravilnim grmastim grupama. U severnim delovima Amerike i Japanu koristi se za jelo. Mladi izdanci se dodaju salatama ili pripremaju kao špargla. Cvetni pupoljci koriste se za kuvana jela kao mahune. Sveži cvetovi uvaljani u testo se prže na ulju, a sušeni su dodatak raznim jelima. Gomolji se koriste kao dodatak salatama ili se jedu prokuvani.

Listovi hemerokalisa su lučno savijeni, izduženi, tamnozeleni. Kod viših vrsta i kultivara su dugi 75 do 120 cm, a kod nižih i patuljastih vrsta i kultivara 23 do 35 cm.

Hemerokalis cveta od juna do avgusta. Cvetovi različitih oblika i boja stoje na uspravnoj, ponekad razgranatoj cvetnoj stabljici. Boje cvetova obuhvataju široki spektar boja, i mogu da budu skoro beli, narandžasti, žuti, ružičasti, bež, violet, crvene, ali i belo-žuti, crveno-narandžasti, braon-crveni, crveno-crni.

Kod većine vrsta hemerokalisa cvetovi traju samo jedan dan, a ima i vrsta kod kojih se otvaraju kasno popodne i ostaju otvoreni cele noći, a sa prvim zracima sunca venu. Stalno se stvaraju novi pupoljci i biljka je uvek puna cvetova. Na jednoj cvetnoj grani može da bude preko 20 cvetova. Pošto cveta dugo koristi se i kao rezano cveće za vaze i aranžmane.

Patuljaste vrste hemerokalisa su dobar izbor za gajenje u većim saksijama ili žardinjerama na terasama i balkonima. U vrtu zanimljivo izgleda ako se kombinuje sa ukrasnim travama ili biljkama kao što su na primer perunike, tradiscantije, hoste, a mogu se saditi i uz rub vodenih biljaka.

Pročitano 11213 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 11 April 2015 11:43

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Hemerokalis - lažni ljiljan