Artnit

Ponedeljak, 06 April 2015 11:18

Mimulus - mošusni cvet Istaknut

U poslednje vreme mimulus sa cvetovima neobičnih oblika, živih boja sve češće ukrašava terase, balkone i vrtove. Poznat je po imenima majmunski cvet, jer su cvetovi nekih vrsta mimulusa nalik na glavu majmuna i mošusni cvet, jer neke vrste imaju miris mošusa. Dobar izbor su za viseće korpe i žardinjere.

Mimulus je rod cvetnica koji pripada porodici Phrymaceae. Ime roda potiče od latinske reči mimulus što znači oponašanje, mimika, a grčki prevod ove reči je imitator.

Postoji oko 150 vrsta mimulusa, koje su podeljene u dve grupe. Brojnija grupa potiče iz zapadnih delova Severne Amerike, a druga koja potiče iz Australije proširila se i u Aziji i Africi. Većina vrsta su jednogodišnje i višegodišnje zeljaste biljke, a ima nekoliko vrsta višegodišnjih žbunastih biljaka sa drvenastim stabljikama.

Mimulus najčešće raste na vlažnim zemljištima, pa čak i u plitkoj vodi. Može da poraste u visinu oko 30 cm. Zavisno od vrste, stabljika može biti glatka ili dlakava. Poznate su i neke vrste koje na svojim dlačicama luče "lepak za muve", i iako nije dokazano, često se smatra da dopunjuje ishranu malim insektima.

Od maja do septembra mimulus cveta. Cvetovi su veoma interesantni, cevastog oblika, a kod nekih vrsta su i veoma mirisni. Mogu da budu u raznovrsnim živim bojama žutoj, ljubičastoj, crvenoj, narandžastoj, ružičastoj ili sa šarama raznih boja.

Mimulus je jestiv, ali ako nije dobro skuvan ima veoma slan i gorkast ukus. Mnoge vrste mimulusa apsorbuju natrijum hlorid i neke druge soli iz zemljišta u kome rastu i skladište ga u svojim listovima, pa su ih američki Indijanci i doseljenici koristili kao zamenu za so.

U krajevima iz kojih potiču, neke vrste mimulusa koristile su se u narodnoj medicini. Sveže isceđeni sok listova koristio se kao obloga za lečenje blažih opekotina i iritacija kože.

Mimulus je naveden kao jedna od 38 biljaka koje se koriste za pripremu Bahovih cvetnih kapi. Tako se Bahove kapi napravljene od esencije mimulusa koriste za sve vrste strahova savremenog doba - strah od javnog nastupa, teskobe, razne fobije.

Pročitano 9095 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 08 Mart 2019 11:59

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Mimulus - mošusni cvet