Artnit

Četvrtak, 26 Oktobar 2017 13:06

Ani Besant - O budizmu Istaknut

Aleksandr Roitburd - Buđenje Bude Aleksandr Roitburd - Buđenje Bude

Najvažnije učenje Bude tiče se "potčinjavanja svih Ašava", posledica čovekovog života sa objektima želje. Među njima postoji sedam takvih vrsta posledica, koje postepeno treba napuštati: (1) uvidom - uvidom u četiri Uzvišene Istine, uništavanjem obmane jastva, oklevanja i zavisnosti od spoljašnjih akcija; (2) podrvrgavanjem - pet čula i uma;

(3) ispravnim korišćenjem - odeće, isprošene hrane i prebivališta koje treba upotrebljavati, a ne u njima uživati; (4) izdržavanjem - hladnoće i toplote, gladi i žeđi, mušica, komaraca, vetra, sunca, zmija, uvredljivih reči, telesne patnje, bolova; (5) izbegavanjem - očiglednih opasnosti, neodgovarajućih mesta i društava; (6) otklanjanjem - zlih misli; (7) kultivisanjem - više mudrosti. Kada se sve ovo učini, "on je otklonio tu neutoljivu žeđ, potpunim dokučivanjem uma on je slomio svaki okov, i završio je sa svakim Bolom."

Njegovo učenje po pitanju etike bilo je izuzetno jednousmereno i direktno; uzmite na primer: "Greška drugih se često primećuje, ali onu koju mi počinimo teško je pojmiti; čovek greške svog suseda obelodonjuje, ali svoju grešku skriva, kao što varalica skriva loše bacanje od kockara. Ako čovek stalno traga za greškama drugih, uvek će biti optuživan, njegova strast će se pojačati i biće daleko od uništenja strasti."

Buda je voleo da one koji postavljaju pitanja same navede da odgovore na njih. Umesto da odgovori na neko pitanje, on bi ispitivao onoga ko je pitanje postavio. Umesto da uspostavi neku doktrinu ili istinu kao odgovor na pitanje, on je postepeno vodio ljude da sami odgovore na svoja pitanja - što je jedan od najmudrijih načina podučavanja, a ujedno i najlakši put da čovek spozna istinu.

Iz dela Sedam velikih religija

Pročitano 2075 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 06 Mart 2019 12:02

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Ani Besant - O budizmu