Artnit

Ponedeljak, 10 Februar 2020 12:46

Karma kao ponovno vraćanje čoveka na put Darme Istaknut

Karma kao akcija i reakcija: ako pokažemo dobrotu, dobro ćemo žnjeti Karma kao akcija i reakcija: ako pokažemo dobrotu, dobro ćemo žnjeti

Karma je osnovni pojam u indijskoj religiji i filozofiji, univerzalni kauzalni zakon kojim dobra ili loša dela određuju buduće načine postojanja pojedinca. Život čoveka je posledica njegovog prošlog života i uzrok sledećeg. Kakav će biti sledeći život zavisi od toga kako čovek živi, šta misli i oseća u trenutnom životu jer prema "tragovima" koje je ostavio, zakon karme će kreirati buduće situacije.

Reč karma je izvedena od sanskritske reči karman, što znači delanje koje pokreće lanac uzroka i posledica. U indijskoj filozofiji karma ima dve glavne funkcije. Ona pruža glavnu motivaciju za življenje moralnim životom i služi kao primarno objašnjenje postojanja zla.

Indijci objašnjavaju da je osnovna uloga karme vraćanje izgubljene ravnoteže, odnosno ponovno vraćanje na put Darme. Kada se svojim delovanjem čovek udalji od onoga što kao biće mora da ostvari, tada "novu karmu tovari na svoju vagu" i stvara uzroke sledećih situacija koje će morati proći u sadašnjem ili u nekom budućem životu. Karma je povezana sa konceptom reinkarnacije ili ponovnog rođenja, u kojem se čovek nakon smrti rađa u novom ljudskom ili neljudskom telu. Efekti neke radnje mogu se, dakle, odraziti na osobu u budućem životu, a dobra ili loša sreća koju neko doživi može biti rezultat akcija izvršenih u prošlim životima. Prolazeći kroz bezbrojne cikluse u kojima se izmenjuju život i smrt kao dva lica istog procesa, čovek prolazi put usavršavanja sve dok ne ostvari Darmu čoveka ili sve potencijale vlastitog bića.

Pročitano 2368 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 11 Februar 2020 12:03

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Karma kao ponovno vraćanje čoveka na put Darme