Artnit

Nedelja, 07 Juli 2013 20:40

Vilendorfska Venera Istaknut

Vilendorfska Venera predstavlja remek-delo paleolitske umetnosti i jedan od najstarijih prikaza ženskog tela. Pretpostavlja se da potiče iz perioda od 15000-10000. godine pre nove ere. Ne zna se pouzdano šta ona predstavlja - možda simbol plodnosti i materinstva ili neku boginju - ali sigurno je da i danas pleni pažnju. Ova statueta se nalazi u Prirodnjačko-istorijskom muzeju u Beču.

Statuetu Vilendorfska Venera je otkrio austrijski arheolog Jozef Sombati 1908. godine u paleolitskom nalazištu blizu zaseoka Vilendorf, na obali Dunava u Donjoj Austriji. Po zaseoku Vilendorf blizu koga je pronađena dobila je ime. Statueta je visoka 11 santimetara i ima jajoliki oblik krečnjačkog kamena obojenog crvenim okerom u kome je oblikovana.

Statueta predstavlja žensku figuru veoma ekspresivno. Ritmički raspored eliptičnih oblika naglašava glavu, grudi, torzo i prepone. Preuveličani su posebno delovi tela koji su povezani sa plodnošću, grudi, bedra i stomak. Noge i ruke su izuzetno tanke i presavijene iznad grudi. Neproporcionalno mala stopala su sumarno oblikovana i zanemarena u obradi. Delovi lica, vrat i donji deo nogu su potpuno uklonjeni. Osim lepo uređene predstave kose, neobičnog ornamenta na glavi, koji se može shvatiti kao predstava frizure nije oblikovan nijedan detalj na licu. Ako se uporedi zadnja strana statuete sa prednjom zapaža se da je obrađivana samo spreda, što ukazuje na zaključak da je bila postavljena tako da se gleda sa prednje strane. Na osnovu kombinacije frontalnosti i simboličnog preterivanja, kao i malih tragova crvene boje koji upućuju na porođaj naučnici su zaključili da se radi o boginji plodnosti.

U čast stogodišnjice otkrića statuete Vilendorfske Venere Austrija je 2008. godine izdala poštansku marku sa njenom figurom. Takođe, su prodavani i drugi proizvodi u obliku figure, sapuni i slatkiši.

Pročitano 10027 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Vilendorfska Venera