Artnit

Sreda, 18 April 2018 11:10

Staklena gladijator šolja Istaknut

U starom Rimu su se od stakla izrađivali ukrasni predmeti i nakit, posuđe za kozmetiku, a u domaćinstvu šolje, tacne, tanjiri, činije, boce, vrčevi, čaše raznih oblika i veličina. Poznata je Staklena gladijator šolja, koja pripada ranom imperijalnom periodu, neronskom ili ranom flavijanskom, iz oko 50-80. godine nove ere. Ova šolja se danas nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Staklena gladijator šolja je prozirnozelenkasto-žute boje. Napravljena je od stakla i uduvana u dvodelni kalup dimenzija 7,9 santimetara.

Staklena gladijator šolja ima blago nepravilno ovalno telo sa vertikalnim stranama koje su konveksne i udubljene niskim prstenom, dok je dno ravno ali neujednačeno, a rub je izvrnut i neobrađen. Sa strane i preko dna šolja je ukrašena palminim listovima. Oko strana šolje su naglašena dva friza. Gornji i uži friz sadrži četiri imena, koja su široko razmaknuta. Neka od imena se upoređuju sa gladijatorima koji su postali poznati u igrama održanim u Rimu tokom perioda Julijevsko-Klaudijevske dinastije, ukazujući da su takve šolje možda napravljene kao suveniri. Donji friz, koji je flankiran gore i ispod horizontalne grbe je širi i obuhvata dve scene podeljene vertikalnim palminim listovima, od kojih svaka sadrži dva para gladijatora koji se bore.

Pročitano 2940 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Staklena gladijator šolja