Artnit

Utorak, 17 April 2018 11:10

Kuća gladijatora - Pompeja Istaknut

Kuća gladijatora stara 2000 godina je bila deo čuvene italijanske arheološke i turističke lokacije u Pompeji. U njoj su se okupljali gladijatori, vežbali i odlazili u obližnju arenu da se bore. Za posetioce je bila zatvorena, ali je bila vidljiva sa ulice. Tokom bombardovanja u Drugom svetskom ratu je oštećena, a obnovljena je krajem četrdesetih godina XX veka. U novembru 2010. godine ona se srušila do temelja.

Kuća gladijatora je bila napravljena od kamena i imala je površinu od 80 kvadratnih metara. Sastojala se od centralnog peristila okruženog prostorijama.

Na zidovima u Kući gladijatora su bili grafiti na latinskom i grčkom jeziku. Ovi grafiti su urezivani na podlogu bronzanom ili gvozdenom pisaljkom ili upisivani drvenom pisaljkom i mastilom, a u trenutku inspiracije mnogi su ih urezivali bilo čime - čačkalicom, kredom, noktom, ugljenom. Najčešća tema grafita bili su gladijatori. U njima se oni hvale uspesima u borbama, ali i u ljubavi. Jezik grafita bio je jednostavan, ali mnogi su pisani u stihovima. Među njima su i stihovi slavnih autora kao što su Albije, Tibulo, Ovidije, Vergilije, Diogen.

Pročitano 1737 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 02 Januar 2020 11:48

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Kuća gladijatora - Pompeja