Artnit

Ponedeljak, 01 April 2013 22:09

Stefan Gerlah - Beograd u XVI veku Istaknut

Nemački putopisac Stefan Gerlah prošao je kroz Beograd 1578. godine i ovako ga je opisao:

"Beograd ima tri dela. Iz unutrašnjosti se najpre dolazi u veliko predgrađe, koje nema zidova, već je otvoreno.

Sve kuće leže u lepim baštama, pokrivene su šindrom i ograđene daskama. Tu ima dosta prodavnica i drugih dućana. Ima 4 ili 5 lepih karavanseraja (svratište), osobito je lep karavanseraj Mehmed-paše. U njemu ima tri odeljenja. U prvom je dugačak i lep bezistan ili trgovačka dvorana, u kojoj na obe strane ima prodavnica. U drugom odeljenju imaju u dva sprata mnoge sobice; u njima stanuju strani trgovci, koji ovamo donose da prodaju svakojaku robu... Treće odeljenje sastoji se od prostrane avlije i štale za konje.

Ovde ima mnogo Dubrovčana... Ima tu i prilično mnogo nemačkih, talijanskih i španskih Jevreja; svi oni imaju jednu školu. Od Jevreja kupovasmo vino, koje pismo, ali ga skupo plaćasmo. U ovom prvom delu varoši u predgrađu, na reci Savi, ima prilično i Cigana, a tu stanuju i siromasi Srbi. Ovi imaju samo jednu crkvu posvećenu Arhanđelu Mihailu...

Drugi deo Beograda čini prostrani grad, koji ima zidove s meterizima (meteris = šanac, opkop oko polja, rov, malo utvrđenje), kao oni u Carigradu, i 5 do 6 visokih i jakih kula, olovom pokrivenih. Nekoliko zarđalih topova stoje na zidinama i kulama; grad je okružen šancem u kome nema vode. Pred njima na polju stoji drvena jedna kula sa zvonom; tu stoji stražar, pa udara sahate.

Treći je deo Beograda varošica zidom obgrađena koja leži na Dunavu i prema gradu i napred spomenutom predgrađu, kao u dolini. Kuće rđave; dućana tek samo nekoliko; ništa tu veseloga nema. Otvoreno predgrađe mnogo je krasnije i veselije; zbog karavanseraja, bezistana i mnogih prodavnica."

Iz knjige Jugoslovenske zemlje pod turskom vlašću

Pročitano 2505 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 28 Septembar 2013 19:34

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Stefan Gerlah - Beograd u XVI veku